Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης
Ιούν25
 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο

Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο βρέθηκαν το Σάββατο στην κατάμεστη κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και μίλησαν για την διαδρομή τους, την αξία της οικογένειας, ενώ εξήγησαν γιατί κανείς δεν μπορεί να τους πει ότι δεν είναι Έλληνες

 

Το Σάββατο δεν υπήρχε κανένας λόγος να κυκλοφορείς στους δρόμους της Αθήνας εκτός κι αν ήσουν απολύτως αναγκασμένος.

 

Ο πρώτος καύσωνας του παράξενου φετινού καλοκαιριού έριξε τους Αθηναίους σε μία κατάσταση ελαφριάς ναρκοληψίας, ενώ οι ξέχειλοι κάδοι έκαναν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο πνιγηρή και δύσοσμη. Οι μόνες που έδειχναν να επωφελούνται από τη συγκυρία ήταν οι αδέσποτες γάτες που έκαναν πάρτι ανάμεσα στις χιλιάδες σακούλες σκουπιδιών.

 

Παρά το γεγονός, όμως, πως στους δρόμους δεν υπήρχε ψυχή, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στη Συγγρού ήταν γεμάτη από κόσμο.

 

Παιδάκια με μπάλες του μπάσκετ στα χέρια, χαμογελαστοί γονείς, νεαρά κορίτσια, πρώην και εν ενεργεία αθλητές και αρκετοί δημοσιογράφοι δημιουργούσαν στους διαδρόμους και στην αίθουσα υποδοχής μια ευχάριστη αναστάτωση.

 

Αιτία ήταν η παρουσία του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο για μία διαφορετική συζήτηση με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Τομέα Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Και η αλήθεια είναι πως αυτό το μάλλον ετερόκλητο κοινό θα δυσκολευόταν (ή δεν θα ενδιαφερόταν) να παρακολουθήσει μία αμιγώς μπασκετική συζήτηση για το «υπερκορμί» του Γιάννη που έγινε αφιέρωμα στο ESPN, τις εκπληκτικές επιδόσεις και τα ανεπανάληπτα ρεκόρ του στο NBA ή τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του Θανάση στα playoffs της ισπανικής λίγκας.

 

Εξ αρχής η πρόθεση των διοργανωτών ήταν να δώσουν στο κοινό κάτι διαφορετικό, να ξεφύγουν δηλαδή από το στενό αθλητικό πλαίσιο και να μπουν στην ουσία των πραγμάτων. Να σταθούν περισσότερο στην αξία της διαδρομής και της οικογένειας. Να μιλήσουν για ζητήματα όπως η ιθαγένεια, τα δικαιώματα, η σημασία του να λειτουργείς σαν ενεργός πολίτης στη χώρα που μεγάλωσες και να προσπαθήσουν- μέσω των ίδιων των Αντετοκούνμπο προφανώς- ν' απαντήσουν στο ερώτημα που εμφανίζεται σαν καρκίνωμα στα social media κάθε φορά που αυτά τα δύο παιδιά καταφέρνουν κάτι σπουδαίο: «τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι;»

 

«Έλληνας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι. Εμένα κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν είμαι Έλληνας γιατί δεν ξέρω κάτι άλλο»

 

Πέρα από την εντύπωση που αφήνουν στις δηλώσεις τους όλα αυτά χρόνια αλλά και τα όσα λένε άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά, ο Γιάννης και ο Θανάσης μοιάζουν και από κοντά ταπεινοί και προσγειωμένοι. Ο τρόπος που μίλησαν για την οικογένειά τους, για τα παιδικά τους χρόνια στα Σεπόλια και για την Ελλάδα σκιαγραφεί την εικόνα (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια) δύο παιδιών που δεν επέτρεψαν στην επιτυχία, τα χρήματα και τη δόξα να αλλοιώσουν στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. «Πιστεύω ότι μας έχει αγαπήσει η Ελλάδα γιατί είμαστε αγνά παιδιά. Όπου πάμε, πάει μαζί μας και η Ελλάδα. Προβάλλουμε πολύ τη χώρα μας και δεν έχουμε αλλάξει» είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όταν η κ. Παναγιωτάκου τον ρώτησε γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα τους αγαπάει τόσο πολύ.

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Και είναι μάλλον κάπως έτσι. Ο Γιάννης και ο Θανάσης δεν είναι απλώς σημείο αναφοράς για τους Έλληνες επειδή πρωταγωνιστούν σε ένα από τα ωραιότερα αθλητικά παραμύθια. Ούτε γιατί αποτελούν το πιο επιτυχημένο success story του καιρού μας. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, μόνοι τους τα κατάφεραν όλα, τίποτε δεν τους χαρίστηκε. Αγαπήθηκαν, κυρίως, επειδή δεν το έβαλαν ποτέ κάτω, αλλά και γιατί κάθε φορά αποδεικνύουν πως είναι ανώτεροι των περιστάσεων.

 

Η ιστορία τους είναι λίγο πολύ γνωστή. Παιδιά μεταναστών από τη Νιγηρία, γεννήθηκαν στην Ελλάδα και μεγάλωσαν στα Σεπόλια. Η οικογένειά τους δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα και έτσι ο Γιάννης με τον Θανάση αναγκάζονταν να πουλούν διάφορα πράγματα στους δρόμους και τα φανάρια για να βοηθήσουν οικονομικά. Το ταλέντο τους στο μπάσκετ έφτανε και περίσσευε για να κάνουν το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις 4 Απριλίου του 2013 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του draft του NBA από τους Μιλγουόκι Μπακς. Το ελληνικό κράτος του έδωσε επισήμως την ελληνική υπηκοότητα στις 9 Μαΐου του 2013. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Ιστορία που γράφεται με χρυσά γράμματα.

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην, ομολογουμένως, κατάμεστη Κεντρική Σκηνή της Στέγης κινήθηκε σε χαλαρούς ρυθμούς και ύφος. Οι Antetokounbros απάντησαν σε ερωτήσεις που είχαν συγκεντρωθεί από τα social media, μίλησαν για τα όνειρά τους, για τους στόχους τους, για τον Καζαντζίδη και τον Μίκη Θεοδωράκη που αγαπούν, αλλά και για το τι σκοπεύουν να κάνουν μετά το μπάσκετ (και οι δυο επέμειναν πολλές φορές στο ότι θέλουν να βοηθήσουν ανθρώπους και παιδιά που έχουν ανάγκη).

 

Η αγάπη και το συναισθηματικό δέσιμο της οικογένειας Αντετοκούνμπο βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της συζήτησης ενώ στάθηκε αφορμή για την μάλλον πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, όταν η κ. Παναγιωτάκου είπε στον Γιάννη και τον Θανάση πως θα τους έβαζε να ακούσουν ένα ελληνικό τραγούδι για να δουν αν μπορούν να το αναγνωρίσουν.

 

Τότε ακούστηκε η μητέρα τους, Βερόνικα Αντετοκούνμπο να τραγουδάει το γνωστό παιδικό τραγουδάκι «Το κοκοράκι» (Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι). Η κ. Αντετοκούνμπο που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα, συνέχισε να τραγουδάει και τα δύο παιδιά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, αφού, όπως εξομολογήθηκαν, ήταν κάτι που τους τραγουδούσε κάθε μέρα σαν νανούρισμα την εποχή που ήταν ακόμη μικρά παιδάκια. «Δεν έχω κλάψει έτσι όταν χάσαμε στα playoffs» αρκέστηκε να πει ο Γιάννης με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Ένα σημαντικό κομμάτι της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και ζητήματα όπως η ιθαγένεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ενασχόληση με τα κοινά. «Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο, γίνεσαι. Έχουμε δύο κουλτούρες. Έχουμε την κουλτούρα της Ελλάδας και την κουλτούρα των γονιών μας. Και πήραμε και από τις δυο τα καλύτερα. Έτσι είμαστε αυτό που είμαστε σήμερα» είπε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος εξομολογήθηκε ότι αναγκάστηκε να ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα χωρίς ελληνικό διαβατήριο. «Πήγαινα στην Εθνική ομάδα, στην προετοιμασία, έπαιζα φιλικά, ήμουν ο πρώτος παίκτης και δεν κατέβαινα στα τουρνουά γιατί δεν είχα ελληνικό διαβατήριο. Και έφτασα να παίξω πρώτη φορά Εθνική αντρών πέρυσι». Στη φωνή του μπορούσες να διακρίνεις ψήγματα θυμού και απογοήτευσης.

 

Στις περισσότερες συνεντεύξεις που έχουν δώσει μέχρι σήμερα, τόσο ο Γιάννης όσο και ο Θανάσης, συνηθίζουν να απαντούν με κάποιου είδους αμηχανία στο αν έχουν πέσει θύματα ρατσιστικών συμπεριφορών. Μοιάζουν να θέλουν πάση θυσία ν' αφήσουν πίσω τους οτιδήποτε κακό μπορεί να τους συνέβη και να κοιτάξουν μπροστά. «Όπως μεγαλώναμε εδώ υπήρχε η κακή πλευρά, υπήρχε και η καλή πλευρά. Οι φίλοι μας έλεγαν σε όσους εκφράζονταν αρνητικά για εμάς, ''δεν σε κάνουμε παρέα''. Δεν χρειαζόταν να μιλήσουμε εμείς», είπε ο Γιάννης. Από την άλλη, ο Θανάσης στάθηκε περισσότερο στο ζήτημα της υποκρισίας, κάτι που ο ίδιος θεωρεί πολύ χειρότερο από τον ρατσισμό αυτό καθαυτό. «Εγώ πιστεύω ότι δεν υπήρχε ρατσισμός, αλλά υποκρισία. Στην Αμερική υπάρχει ρατσισμός, αλλά μπορείς να γίνεις οτιδήποτε εκεί, όπως είδαμε στην περίπτωση του Μπαράκ Ομπάμα. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει τόσο ρατσισμός, αλλά υπάρχει υποκρισία. Και είναι χειρότερο αυτό».

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ακούει το νανούρισμα της μητέρας του και δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, στην πιο συγκινητική στιγμή της χθεσινής βραδιάς στη Στέγη. Φωτό.: Σταύρος Χαμπάκης

 

Όσο για την άποψη του Γιάννη Αντετοκούνμπο πάνω στο περιβόητο «γεννιέσαι Έλληνας ή γίνεσαι», αλλά και αν τον πειράζει όταν ορισμένοι υπαινίσσονται ότι δεν είναι συμπατριώτης τους, ήταν αφοπλιστικός: «Έλληνας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι. Εμένα δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν είμαι Έλληνας γιατί δεν ξέρω κάτι άλλο. Δεν έχω πάει στη Νιγηρία και είμαι 22 χρονών. Γι' αυτούς τους ανθρώπους που το λένε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να τους δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε την Ελλάδα και να προσπαθήσουμε να την αγαπήσουμε πιο πολύ απ' αυτούς».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό διακύβευμα της βραδιάς ήταν η έναρξη της συνεργασίας των Αντετοκούνμπο με το Ίδρυμα Ωνάση για τη θέσπιση μιας συμβολικής προπτυχιακής υποτροφίας με τίτλο «Oneofakind», «για παιδιά που θέλουν να πάνε μπροστά, αλλά μέχρι τώρα μετρούσαν βήματα προς τα πίσω». «Εμείς θα βρούμε ένα παιδί που έχει τη δύναμη μέσα του, θα είμαστε δίπλα του, όχι μόνο οικονομικά και όχι μόνο φέτος, για να σπουδάσει και να δούμε τελικά και να αποδείξουμε ότι το να δώσεις μία ευκαιρία είναι το πιο σημαντικό πράγμα», εξήγησε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Μετά το τέλος της συζήτησης το κοινό στην αίθουσα σηκώθηκε όρθιο για μία αναμνηστική φωτογραφία με τους Αντετοκούνμπο που βρίσκονταν επί σκηνής ενώ στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου με την ελπίδα να καταφέρουν να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί τους ή μήπως πάρουν ένα αυτόγραφο. Οι πιο υπομονετικοί έφυγαν ευχαριστημένοι, αφού ούτε ο Γιάννης ούτε ο Θανάσης τους χάλασαν το χατίρι.

 

Τι μου έμεινε εμένα από αυτή την ωραία, ζεστή βραδιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών; Τα αληθινά χαμογέλα και οι αντιδράσεις των μικρών παιδιών που έβλεπαν επιτέλους από κοντά τα ινδάλματά τους αλλά και η θέληση των Αντετοκούνμπο να βοηθήσουν ανθρώπους που δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί. Α! Και το βλέμμα του Γιάννη όταν απαντούσε στην ερώτηση τι σημαίνει γι' αυτόν που έχει φτάσει τόσο ψηλά: «Ακόμη κι αν φτάσεις ψηλά, να συνεχίσεις να σπρώχνεις τον εαυτό σου τα όρια. Να μη νομίζεις ότι είσαι μέτριος. Δεν είσαι μέτριος. Μόνο άμα το νομίζεις θα είσαι. Χωρίς να θέλω να φανώ αλαζόνας, εγώ πιστεύω αυτή τη στιγμή ότι είμαι ο καλύτερος παίχτης όλων των εποχών. Και ξέρω ότι θα γίνω».

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Η οικογένεια του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο. Η μητέρα τους, Βερόνικα και ο πατέρας τους, Τσαρλς. Πιο δεξιά η σύντροφος του Γιάννη, Μαράια.

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Τομέα Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, συντόνισε τη συζήτηση με τους Αντετοκούνμπο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Φωτό.: Σταύρος Χαμπάκης

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης

 

Τελικά, Έλληνας γεννιέσαι μόνο ή γίνεσαι; - Μια διαφορετική συζήτηση με τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο
Φωτό.:Σταύρος Χαμπάκης
 
7 σχόλια
Γιάννη και Θανάση, μην τσουβαλιάζετε τους εαυτούς σας με άλλου μετανάστες. Δεν κάνετε το σήμα του αετού όταν είστε φαντάροι, δεν αυτομαστιγώνεστε στον Πειραιά, δεν προσβάλετε την χώρα που σας μεγάλωσε.Ελληνας γίνεσαι εαν έχεις την Ελληνική παιδεία, πολλοί απο τους μετανάστες, και 2ης γενιάς, δεν την έχουν...
Και φυσικά είναι άξιοι συγχαρητηρίων όχι μόνο για τα αθλητικά τους επιτεύγματα αλλά και κυρίως για το ήθος τους. Εγώ βέβαια θα πήγαινα το θέμα και λίγο παραπέρα. Ας είμαστε ανοικτοί όχι μόνο στους Ελληνες που διαπρέπουν αλλά σε οποιονδήποτε πετυχαίνει ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος και γενικά σε ότι άλλο κατηγοροποιεί έναν συνάνθρωπο μας εκτός από την ουσία που είναι το πόσο άνθρωπος είναι τελικά και μόνο αυτό.
Έλληνας καλώς η κακώς (για κάποιους) γίνεσαι αν ΕΣΥ το θέλεις. οπως γίνεσαι αν το θέλεις και Άγγλος και Γερμανός και Κογκολέζος και δεν ξέρω και τι άλλο. Εγω αυτο νομίζω. Αυτα.
Το ταλέντο είναι χάρισμα. Που μπορεί και από ένα τυχαίο γεγονός, π.χ. ένα τραυματισμό, να χαθεί.Αυτό για το οποίο είναι αξιέπαινοι οι Αντετοκούμπο είναι το ήθος τους και ο χαρακτήρας τους εν γένει. Που κυρίως τους διδάχθηκε από τους γονείς τους. Γιατί τους δίδαξαν την σκληρή δουλειά - έστω και από ανάγκη, αλλά δεν τα έβαλαν πάντως σε άλλους παρασιτικούς δρόμους.Σε μια εποχή δε, που τα συνομήλικα τους παιδιά Ελλήνων, μεγάλωσαν μέσα στο γαλάζιο όνειρο των γονιών τους - σημερινών περίπου πενηντάρηδων - που είχαν άλλες προτεραιότητες να διδάξουν στα παιδιά τους και όχι την σκληρή δουλειά...Κακά τα ψέματα.Τα παιδιά Αντετοκούμπο επομένως, ενώ σίγουρα έχουν "πάρει" και ελληνικά στοιχεία - αφού δεν γίνεται να μην επηρεασθεί ο οποιοσδήποτε από την χώρα που γεννήθηκε -, εν τούτοις, κυρίως είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών δεύτερης γενιάς.Τώρα έχει γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός. Τους δώσαμε την ελληνική υπηκοότητα και αυτοί διαφημίζουν την Ελλάδα.
Όταν βλέπεις δυο δίμετρους χωρίς οικονομικά προβλήματα πια, να λένε δακρυσμένοι "I love you, mommy", είναι όλο δικό τους το επίτευγμα.Όταν εμείς μαθαίναμε τα παιδιά μας ότι στόχος είναι να "βολευτούν" κάπου, να πληρώνονται ξεκούραστα...
Διάβασα συγκεκριμένη αναφορά του Αντετοκούμπο για την υποκρισία κάποιων Ελλήνων, σε αντίθεση με τον ρατσισμό που έχει βαθύτερες ρίζες στην Αμερική.Είπε λοιπόν ότι κάποιος συγκεκριμένος παππούς που του είχε πει παλαιότερα ότι "δεν είναι Έλληνας", όταν έγινε αυτό που είναι σήμερα του ζήτησε όταν τον ξαναείδε - με γέλια και χαρές προφανώς, αλλά χωρίς ένα "συγγνώμη" -, να βγάλει φωτογραφία με τον εγγονό του "για να τον κάνει ευτυχισμένο". Τέτοιοι Έλληνες δεν μας κάνουν περήφανους για το ελληνικό ήθος.
 
 
 
 
I WAS THERE
I WAS THERE
Scroll to top icon