Τρία εμβληματικά έργα του Γιάννη Χρήστου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Ο Γιάννης Χρήστου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα και μία από τις πιο ξεχωριστές μορφές της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας
Στο πλαίσιο των Ημερών Μουσικού Θεάτρου 2017, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τρία εμβληματικά έργα του Γιάννη Χρήστου στις 29 και 30 Ιουνίου. Πρόκειται για τα έργα: Η κυρία με τη στρυχνίνη, Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος, Αναπαράστασις ΙΙΙ: Ο πιανίστας. Την μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και τη σκηνοθεσία ο Αλέξανδρος Ευκλείδης. Η παρουσίαση των έργων στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος με τίτλο Αναπαραστάσεις, στοχεύει να αναδείξει το εύρος της εκφραστικής δυναμικής του Χρήστου, καθώς και τη δύναμη της υποβολής που ασκούν στο θεατή.
Πρόκειται για την παράσταση με την οποία άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, τον Ιούνιο του 2016, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και η οποία επιστρέφει στο πλαίσιο των Ημερών Μουσικού Θεάτρου, με την προσθήκη ενός ακόμα έργου του Γιάννη Χρήστου.
Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα και μία από τις πιο ξεχωριστές μορφές της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας. Συνδυάζοντας τον αυτοσχεδιασμό, τη σκηνική δράση και το φιλοσοφικό στοχασμό, ακολούθησε το ίχνος της αβανγκάρντ δημιουργώντας ένα προσωπικό μουσικό σύμπαν. Το δημιουργικό του έργο, με έντονα μυστικιστική διάσταση, είναι εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία όσο και από μεταφυσικές ανησυχίες. Ο Χρήστου ανέπτυξε μια μουσική «πέρα από τη μουσική», η οποία προϋποθέτει άλλες περιοχές εμπειρίας. Η μουσική γίνεται θεατρική διαδικασία, στην οποία οι μουσικοί χρησιμοποιούν τις πάρτες τους σαν ηθοποιοί. Η συμβατική σημειογραφία δίνει τη θέση της σε μία οπτική ή γραφική παρασημαντική, η οποία δεν προσδιορίζει συγκεκριμένους φθόγγους, αλλά υποδηλώνει ηχητικές υφές ή «πρότυπα» καθώς και τον τρόπο «φόρτισής» τους με ενέργεια.
Τα έργα του Χρήστου παρουσιάζονται με τη συμμετοχή του συνόλου σύγχρονης μουσικής dissonArt ensemble και τη σύμπραξη της Αθηναϊκής Ορχήστρας Νέων ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο οποίος αναφέρει: "Τα έργα αυτά δεν επιδέχονται σκηνοθεσίας με την παραδοσιακή έννοια του όρου, που εστιάζεται στην σκηνική επανανοηματοδότηση ενός προηγούμενου έργου ή στη δημιουργία ενός εντελώς νέου. Η σκηνοθετική εργασία συνίσταται εν προκειμένω στην ακριβή και αυστηρή εφαρμογή των δράσεων που ο συνθέτης κατέγραψε με εκπληκτική ακρίβεια στην γραφική παρτιτούρα των έργων. Είναι, πράγματι, εντυπωσιακός ο βαθμός ακρίβειας με τον οποίο ο Χρήστου καταγράφει και την παραμικρή δράση, είτε πρόκειται για ηχητική, είτε για λεκτική, είτε σωματική. Η εργασία του σκηνοθέτη συνίσταται στην αποκωδικοποίηση των δράσεων και στην πιστή εφαρμογή τους, έτσι ώστε να αναδυθεί ο παράδοξος κόσμος του Χρήστου με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση".
Τους ρόλους του πιανίστα και του βαρύτονου, αντιστοίχως, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Άρης Σερβετάλης και Ακύλλας Καραζήσης, ενώ στην Κυρία με την στρυχνίνη ερμηνεύει η βιολίστρια της ΚΟΘ, Γκρέτα Παπά και οι ηθοποιοί Κώστας Κουτσολέλος, Παναγιώτης Εξαρχέας, Γιώργος Κισσανδράκης, Αλέξης Ζερβάνος.
INFO
Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
29, 30 Ιουνίου 2017
Ώρα: 20:30
Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου €12, 15 / Φοιτητικό, παιδικό € 8