Τουλάχιστον 10.000 άτομα διαδήλωσαν στο Αμβούργο κατά της συνόδου της G20

Τουλάχιστον 10.000 άτομα διαδήλωσαν στο Αμβούργο κατά της συνόδου της G20 Facebook Twitter
EPA/FRIEDEMANN VOGEL
0

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία και τους οργανωτές, συγκεντρώθηκαν ειρηνικά σήμερα στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην πόλη.


Στην πρώτη αυτή μεγάλη διαδήλωση των αντιπάλων της G20, οι οποίοι προβλέπουν να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον τριάντα στη διάρκεια της εβδομάδας, η αστυνομία μέτρησε περίπου «10.000 ανθρώπους», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

Οι οργανωτές, οι οποίοι χθες υπολόγιζαν ότι θα συμμετείχαν «πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι», έκαναν λόγο από την πλευρά τους για μια κινητοποίηση «πολύ μεγαλύτερη» των 10.000, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τους. Η συγκέντρωση είναι «εντελώς ειρηνική», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σε μάλλον οικογενειακή ατμόσφαιρα και κάτω από τη βροχή, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το πρωί μπροστά από το δημαρχείο του Αμβούργου, όπου πολλοί πήραν τον λόγο για να ζητήσουν «μια άλλη πολιτική», να απευθύνουν έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος ή να επικρίνουν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τουλάχιστον 10.000 άτομα διαδήλωσαν στο Αμβούργο κατά της συνόδου της G20 Facebook Twitter
EPA/FRIEDEMANN VOGEL


Παράλληλα, διαδηλωτές σε κανό και μικρά πλεούμενα ανέβηκαν τον Άλστερ, τον ποταμό που διαρρέει το Αμβούργο. Μέσα στο λιμάνι του Αμβούργου, μέλη της Greenpeace διαδήλωσαν επίσης μπροστά από ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο κάρβουνο ζητώντας να σταματήσει η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικού, ανακοίνωσε η ΜΚΟ.


Οι αρχηγοί κρατών των 20 μεγαλύτερων αναδυόμενων και βιομηχανικών χωρών θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Αμβούργο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις κατά της G20.


Οι οργανωτές αναμένουν να συγκεντρωθούν τις ημέρες αυτές συνολικά πάνω από 100.000 διαδηλωτές. Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να ξεπάσουν βιαιότητες λόγω της παρουσίας αριστερών εξτρεμιστών. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δηλώνει στη σημερινή κυριακάτικη έκδοση της Bild ότι οι εξτρεμιστές αυτοί ανέρχονται σε «περισσότερους από 8.000».


Η γερμανική αστυνομία εκφράζει επίσης φόβους ότι πολλές υποδομές μπορεί να αποτελέσουν στόχους και περιμένει επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις με στόχο να παρεμποδισθεί η διεξαγωγή της συνόδου της G20, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του BKA, του εγκληματολογικού τμήματος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.


«Η ελευθερία του συνέρχεσθαι ισχύει μόνο για τις ειρηνικές διαδηλώσεις»,λέει ο ντε Μεζιέρ στην Bild.


Περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την ασφάλεια της συνόδου κορυφής, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που θα επιτηρούν το αεροδρόμιο και τα τρένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM