Έντονη διαμάχη στην Αυστραλία έχει πυροδοτήσει η πρόσφατη επίδειξη μόδας του Sports Illustrated με μαγιό, με πρωταγωνίστριες και μερικές plus-size γυναίκες, σχετικά με το αν τα υπέρβαρα μοντέλα προάγουν την παχυσαρκία.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μαγιό στο Μαϊάμι, μοντέλα κάθε σωματότυπου περπάτησαν στην πασαρέλα φορώντας ολόσωμα και μπικίνι μαγιό, όλες τους φιναλίστ ενός διαγωνισμού του περιοδικού, του οποίου η νικήτρια θα φωτογραφηθεί για τεύχος Φεβρουαρίου.
SI Swimsuit makes a splash at Miami Swim Week with a swimwear line for every woman. ?
— SI Swimsuit (@SI_Swimsuit) 26 Ιουλίου 2017
https://t.co/fa8Y1uJyqv pic.twitter.com/4kuEg7dL3B
Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις ξεκίνησαν από ένα άρθρο γνώμης στην Daily Telegraph του Σίδνεϊ, της ειδικού σε θέματα υγείας Soraiya Fuda, που σχολίασε πως η επίδειξη μόδας προωθεί ένα «επικίνδυνο» μήνυμα για την υγεία, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη χρήση μοντέλων μεγάλου μεγέθους. «Αν η η βιομηχανία της μόδας αποφασίσει να σταματήσει να χρησιμοποιεί μοντέλα που μοιάζουν να έχουν λιμοκτονήσει έχοντας γίνει πετσί και κόκαλο -και θα έπρεπε να το κάνει- τότε δεν θα έπρεπε να επιλέγουν να προωθούν και έναν αντίστοιχο μη υγιή σωματότυπο», λέει στο κείμενό της.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του Dr Brad Frankum, προέδρου της Australian Medical Association [σ.σ. ένωση που εκπροσωπεί όλο το σώμα των γιατρών της Αυστραλίας], που αναρωτήθηκε γιατί η εικόνα των υπέρβαρων μοντέλων δεν προκαλεί τον ίδιο σάλο με εκείνη των πάρα πολύ αδύνατων, ενίοτε σκελετωμένων.
«Αν κάποιος περπατήσει στην πασαρέλα καπνίζοντας ένα τσιγάρο θα προκαλέσει κατακραυγή επειδή θα στέλνει ένα ανθυγιεινό μήνυμα. Το ίδιο συμβαίνει και αν στέλνουμε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους στην πασαρέλα να παρουσιάζουν ρούχα. Αυτό που κάνουμε, κατά κάποιον τρόπο, είναι να γιορτάζουμε την παχυσαρκία. Πιστεύω πως είναι επικίνδυνο επειδή γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση της υγείας», τόνισε, μιλώντας στο BBC. «Δεν είμαι βέβαιος πως χρειαζόμαστε υπέρβαρα μοντέλα με μαγιό ή εσώρουχα για να προωθήσουμε μηνύματα στον κόσμο ώστε να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Δεν νομίζω πως λειτουργεί έτσι. Πρέπει να αποδεχθούμε τους ανθρώπους όλων των σωματότυπων αλλά παράλληλα να τους κατευθύνουμε στο να γίνουν πιο δραστήριοι, πιο αθλητικοί και να τρέφονται καλύτερα», καταλήγει.
Βέβαια, πολλοί ήταν εκείνοι που υπερασπίστηκαν την πρωτοβουλία του Sports Illustrated να χρησιμοποιήσει και plus-size μοντέλα, υποστηρίζοντας πως οι πασαρέλες θα έπρεπε να εκπροσωπούν όλα τα σώματα.
The line is designed for a range of body types ranging from runway lean to curvy. Every woman is a REAL WOMAN. https://t.co/9GtAWWQkZt
— MJ Day (@MJ_Day) 26 Ιουλίου 2017
Yaaas @sportsillustrated for showing the diversity that is needed on the catwalk pic.twitter.com/r9L9RefIzh
— Cata Balzano (@catabalzano) 23 Ιουλίου 2017
Ο καθηγητής John Dixon, επικεφαλής της κλινικής ομάδας μελέτης της παχυσαρκίας στο Baker IDI Heart and Diabetes Institute, είπε πως τα μοντέλα θα έπρεπε να εκπροσωπούν κάθε άνθρωπο στην κοινωνία.
«Στην σημερινή κοινωνία θεωρείται φυσιολογικό να είσαι υπέρβαρος και τουλάχιστον το 28% των Αυστραλών ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Οπότε είναι προσβλητικό να λες πως οι υπέρβαροι δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται σε πασαρέλες», λέει ο John Dixon. Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, μπορεί να δείξει υπέροχος στην πασαρέλα. «Το στίγμα σχετικά με την παχυσαρκία είναι τόσο ισχυρό που θα έπρεπε να σεβόμαστε τους παχύσαρκους ανθρώπους που είναι σε θέση να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, να δείχνουν όμορφοι και να ντύνονται ωραία», καταλήγει.
Από την πλευρά του ο εκδότης του Sports Illustrated, MJ Day, σχολίασε σχετικά με τις αντιδράσεις: «Κάναμε μια πολύ θετική δήλωση πως ομορφιά δεν σημαίνει "ένα μέγεθος κάνει για όλους"».