Ελ Σαλβαδόρ: Καταργήθηκε διάταξη που επέτρεπε σε ανήλικες να παντρεύονται σε περίπτωση εγκυμοσύνης

Ελ Σαλβαδόρ: Καταργήθηκε διάταξη που επέτρεπε σε ανήλικες να παντρεύονται σε περίπτωση εγκυμοσύνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: flickr/Frank de Kleine
0

Τα μέλη του Κογκρέσου του Ελ Σαλβαδόρ τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της κατάργησης μιας αμφιλεγόμενης νομικής διάταξης, η οποία είχε θεσπιστεί πριν από 23 χρόνια και επέτρεπε σε άνδρες να παντρεύονται ανήλικα κορίτσια σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης. Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τους επικριτές της, προστάτευε δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων από ποινικές διώξεις.


Παρότι είναι παράνομο να τελούνται γάμοι προσώπων κάτω των 18 ετών στο Ελ Σαλβαδόρ, η εξαίρεση αυτή ίσχυε από το 1994, επιτρέποντας σε ανήλικα κορίτσια που κυοφορούσαν να παντρεύονται, με την έγκριση των κηδεμόνων τους.


Ακτιβιστές και ακόμη και η κυβέρνηση όμως έκριναν ότι αυτή η νομική διάταξη αποδείχθηκε προβληματική, ειδικά στις φτωχές αγροτικές περιοχές, όπου πολλές ντροπιασμένες οικογένειες πάντρευαν τις κόρες τους με τους βιαστές τους ώστε τα κορίτσια να μην αναγκαστούν να μεγαλώσουν μόνα τους παιδιά. Αυτή η νομική διάταξη καταργήθηκε, ενώ η νόμιμη ηλικία γάμου δεν άλλαξε.


Για τη Μαρία ντε Μεχία, στέλεχος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), «αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να αρχίσει μια αλλαγή συμπεριφοράς» στη χώρα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα κουλτούρας, που έχει τις ρίζες τους στις πατερναλιστικές πολιτικές διακρίσεων έναντι των κοριτσιών» στο Ελ Σαλβαδόρ, έκρινε η ίδια.


Στη χώρα αυτή, 22.000 ανήλικες ή ανήλικοι έχουν παντρευτεί ή συζούν με τον ή την σύντροφό τους, κατά κυβερνητικά στοιχεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF, έγιναν πάνω από 25.000 γεννήσεις από ανήλικες μητέρες στο Ελ Σαλβαδόρ το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM
Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Διεθνή / Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Παρά τις υποσχέσεις του Πούτιν για ήρωες στρατιώτες, δεκάδες Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία πέφτουν θύματα ληστειών και απάτης από κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, με σημαντικά ποσά μισθών και αποζημιώσεων να χάνονται
LIFO NEWSROOM
Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM