ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΕΓΚΑΚΙΑ

  • 40 γρ. ασπράδια αυγού
  • 40 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Λίγο αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΕΜΠΙΕΔΕΣ

  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος (πρόβειο), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 3-4 κ.σ. μαύρο ρούμι (ιδανικά ένα με μπαχαρικά)
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 200 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα (κρατάμε λίγα και για το πασπάλισμα)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο (κρατάμε ελάχιστο και για το πασπάλισμα)
  • Τα μαρεγκάκια που έχουμε φτιάξει
  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΕΓΚΑΚΙΑ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα, στους 110-120°C.
  2. Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν και να φουσκώνουν.
  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τις δύο ζάχαρες και το αλάτι και δυναμώνουμε την ταχύτητα στο τέρμα.
  4. Χτυπάμε για τουλάχιστον 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που «στέκεται». 
  5. Τη βάζουμε σε ένα κορνέ ή, αν δεν έχουμε, με ένα κουταλάκι κάνουμε μικρά μπαλάκια μαρέγκας. Επειδή θα τα σπάσουμε μέσα στη ζύμη των κουραμπιέδων, δεν μας απασχολεί το σχήμα.
  6. Ψήνουμε τα μαρεγκάκια για περίπου μία ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

  1. Χτυπάμε τα δύο είδη βουτύρου στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας με τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε για ένα ακόμη λεπτό.
  3. Συνεχίζουμε με τον κρόκο, τη βανίλια και το ρούμι.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο και το προσθέτουμε σιγά-σιγά κι αυτό.
  5. Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  6. Σπάμε όλα τα μαρεγκάκια σε ακανόνιστα, αλλά μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στη ζύμη.
  7. Τέλος, ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
  8. Μαζεύουμε σε μια μπάλα τη ζύμη, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  10. Στρώνουμε σε λαμαρίνες (θα χρειαστούμε 2) αντικολλητικό χαρτί και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.
  11. Τα τοποθετούμε σε απόσταση περίπου 5 εκ. το ένα από το άλλο.
  12. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα όμορφο ρόδινο χρώμα.
  13. Αφού ψηθούν, αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον μισή ώρα.
  14. Σε κατσαρολάκι φτιάχνουμε μπεν-μαρί. Δηλαδή, βάζουμε μέχρι τη μέση νερό που βράζει και από πάνω τοποθετούμε ένα μεταλλικό σκεύος που να «κάθεται» στο κατσαρολάκι.
  15. Ρίχνουμε στο μεταλλικό σκεύος τη λευκή σοκολάτα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.
  16. Βουτάμε έναν-έναν κουραμπιέ μέσα στη σοκολάτα, έτσι ώστε να καλυφθεί το μισό επάνω μέρος του. Τους τοποθετούμε πάλι στη λαδόκολλα που έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη για το ψήσιμό τους.
  17. Πριν η λευκή σοκολάτα κρυώσει, τους πασπαλίζουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει και λίγο μοσχοκάρυδο.
  18. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά!

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα