ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
- 150 γρ. μαργαρίνη
- 250 γρ. άχνη
- 450 γρ. ηλιέλαιο
- 50 γρ. κονιάκ
- 50 γρ. μέλι
- 25 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 10 γρ. σόδα
- 7 γρ. κανέλα
- 5 γρ. γαρίφαλο
- 2 τχμ. πορτοκάλι ξύσμα
- 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1.300 γρ. αλεύρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 800 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη
- 800 γρ. μέλι
- 2 στικ κανέλας
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ με το φτερό τοποθετούμε όλα τα υλικά της συνταγής μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη.
- Μόλις ομογενοποιηθούν, πλάθουμε στρογγυλά μελομακάρονα των 8 γρ.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε στους 165C° για 15 λεπτά περίπου.
- Μόλις ψηθούν, τα βαπτίζουμε σε λίγο χλιαρό σιρόπι, τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
- 750 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
- 220 γρ. αμύγδαλο λευκό ψιλοκομμένο
- 1.300 γρ. αλεύρι
- Βανίλια-πορτοκάλι ξύσμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Δουλεύουμε πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ με το φτερό μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
- Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε λίγο το ψιλοκομμένο αμύγδαλο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το αμύγδαλο, τη βανίλια και το ξύσμα στο μείγμα και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 20 γρ.
- Ανοίγουμε καθένα στην παλάμη μας και βάζουμε στο κέντρο της ζύμης το μελομακάρονο, το τυλίγουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στους 175C° για 18 λεπτά περίπου.
- Μόλις κρυώσουν, ραντίζουμε με ανθόνερο και στη συνέχεια τους περνάμε από άχνη.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα