ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ. αλεύρι μαλακό
  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 300 γρ. μαργαρίνη
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 210 γρ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
  • 69 γρ. κονιάκ
  • 20 γρ. αμμωνία σκόνη
  • 10 γρ. σόδα σκόνη
  • 6 γρ. βανίλια
  • 30 γρ. ανθόνερο
  • ¼ ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, τη μαργαρίνη και την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  2. Διαλύουμε στο κονιάκ τη σόδα, τη βανίλια, την αμμωνία και το προσθέτουμε στο μείγμα, καθώς και το ανθόνερο.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ, ρίχνουμε τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης των 25 γρ. και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα στο ταψί.
  5. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C°για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο και ψεκάζουμε με ανθόνερο.
  7. Μόλις κρυώσουν οι κουραμπιέδες, τους βαπτίζουμε σε άχνη ζάχαρη για μια νύχτα.
  8. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα