ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
- 400 γρ. κατσίκι
- 80 γρ. κρεμμύδια ξερά
- 350 γρ. κόκκινο κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, καπνιστή πάπρικα
- ½ καρότο
- 3 τμχ. σύκα αποξηραμένα
- ¼ πράσινο μήλο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα τσίλι κόκκινο
- 1 πρέζα τσίλι πράσινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το βάζουμε σε γάστρα με όλα τα υλικά.
- Μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 5,5 ώρες.
- Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε.
- Γεμίζουμε το έντερο και φτιάχνουμε μέτρια λουκάνικα.
- Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά τα λουκάνικα για λίγα δευτερόλεπτα απ' όλες τις πλευρές
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- Κόκαλα κατσικιού
- Κόκκοι πιπεριού
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 καρότα
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- Θυμάρι φρέσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα (demiglace).
- Περνάμε από σήτα και βράζουμε πάλι μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά της σάλτσας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. κρύο βούτυρο για να γυαλίσει η σάλτσα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΤΑ
- 200 γρ. ποικιλία από άγρια χόρτα
- 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μυρώνια
- 100 γρ. καυκαλήθρες
- 100 γρ. πράσο
- 1 πρέζα κύμινο
- Χυμός από ½ πορτοκάλι
- 8 ντοματίνια κομμένα σε μικρές ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αχνίζουμε σε βραστό νερό τα χόρτα και τα σουρώνουμε.
- Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τέλος τα ντοματίνια
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ
- 300 γρ. γλυκοπατάτα Νάξου
- 100 γρ. γάλα
- 60 γρ. βούτυρο
- 5 γρ. αλάτι
- 3 γρ. πιπέρι
- Μερικές σταγόνες lime
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κύβους.
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και λίγο νερό και σε μέτρια φωτιά βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις λιώνουμε με ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και lime.
- Σερβίρουμε το χειροποίητο λουκάνικο, δίπλα τα χόρτα, τον πουρέ γλυκοπατάτας και γαρνίρουμε με σάλτσα κρασιού.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα