ΥΛΙΚΑ
- ½ κ. γλυκοπατάτες κίτρινες
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Με μαχαίρι τρυπάμε τις γλυκοπατάτες σε διάφορα σημεία, τις τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Με κουτάλι χωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα τους και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει.
- Σουρώνουμε (αν χρειάζεται), προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
- Σε πάγκο εργασίας ρίχνουμε αλεύρι, πλάθουμε το μείγμα σε μπαστουνάκια και κόβουμε τα νιόκι σε μέγεθος 2 εκατοστών.
- Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό αλατισμένο, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τα νιόκι.
- Όταν ανέβουν στην επιφάνεια, τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα.
ΥΛΙΚΑ ΚΡΕΜΑΣ
- 1 κούπα τυρί Αρσενικό Νάξου τριμμένο
- 1 κούπα γραβιέρα Νάξου τριμμένο
- 2 κούπες κρέμα γάλακτος
- 4-5 φύλλα φασκόμηλο
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. κορν φλάουερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το φασκόμηλο για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το κορν φλάουερ που έχουμε διαλύσει σε 2 κ.σ. νερό.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μια βράση και σουρώνουμε.
- Σερβίρουμε τα νιόκι σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε την κρέμα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φασκόμηλο
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα