Σημαντικοί επιστήμονες και ερευνητές στην παρουσίαση για τον συλλογικό τόμο «Cultural Heritage Infrastructures in Digital Humanities»

Ανάμεσα στους συγγραφείς βρίσκονται εκπρόσωποι μερικών από τις σπουδαιότερες ερευνητικές πρωτοβουλίες στο χώρο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς

The LiFO team, 1.11.2017 | 16:59

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων/Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” διοργανώνει την ανοικτή παρουσίαση του συλλογικού τόμου Cultural Heritage Infrastructures in Digital Humanities από τις εκδόσεις Routledge, την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν εξέχοντες ομιλητές ενώ θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με θέμα τις υποδομές πολιτιστικής κληρονομιάς στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Ποια είναι τα κορυφαία ψηφιακά εργαλεία και αρχεία στο πεδίο της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς; Πώς μπορούν αυτά να ενσωματωθούν στις ερευνητικές υποδομές με τέτοιο τρόπο ώστε να απευθύνονται ουσιαστικά στα ενδιαφερόμενα κοινά;

 

Στο βιβλίο «Cultural Heritage Infrastructures in Digital Humanities» (Υποδομές Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες) συγγραφείς από διάφορες χώρες -εκπρόσωποι οι ίδιοι μερικών από τις σπουδαιότερες ερευνητικές πρωτοβουλίες στο χώρο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς-, παρουσιάζουν και αναπτύσσουν τα πιο πρόσφατα συμπεράσματά τους, τόσο σχετικά με νέα ψηφιακά εργαλεία και αρχεία, όσο και με τη χρήση (ή μη) αυτών από τους ειδικούς και το ευρύ κοινό.

 

Το συλλογικό τόμο επιμελήθηκαν η Αγιάτις Μπενάρδου, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων, Ε.Κ. Αθηνά, και στο Τμήμα Επιστημών της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο Erik Champion, κάτοχος Έδρας UNESCO στην Πολιτιστική Κληρονoμιά και Οπτικοποίησης του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία, μέλος της επιτροπής διεύθυνσης του Curtin Institute for Computation και του Australia Asia Pacific Institute, ο Κωστής Δάλλας, Διευθυντής Προγραμμάτων Συνεργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων, Ε.Κ. Αθηνά, και η Lorna M. Hughes, Καθηγήτρια Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο Isto Huvila, Καθηγητής Επιστημών της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και Βοηθός Καθηγητή Διαχείρισης Πληροφορίας στη Σχολή Επιστημών της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο Τούρκου στη Φιλανδία.

 

Η Αγγελική Χρυσάνθη, Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Τσέστερ στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Elton Barker, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας και Συντονιστής Ερευνητικών Κοινοτήτων της πρωτοβουλίας Pelagios Commons.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Σγώρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης

 

Σημαντικοί επιστήμονες και ερευνητές στην παρουσίαση για τον συλλογικό τόμο «Cultural Heritage Infrastructures in Digital Humanities»
Ο συλλογικός τόμος "Cultural Heritage Infrastructures in Digital Humanities" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Routledge.

 

Info

Kτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα

Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

Ώρα: 18:00 – 20:00

Η παρουσίαση του βιβλίου, οι ομιλίες και η συζήτηση θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.