Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία και Βρετανία αντιδρούν στην 48ωρη άδεια του Κουφοντίνα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία και Βρετανία αντιδρούν στην 48ωρη άδεια του Κουφοντίνα Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Μετά τoν πρέσβη των ΗΠΑ, τόσο το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, όσο η Βρετανία και η Τουρκία εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη 48ωρη άδεια που δόθηκε σήμερα στο ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε τρομερή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ορισμένα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».

Με ανάρτησή της στα ελληνικά, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκειά της:

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Το tweet της συνοδεύεται από φωτογραφία με μία πλάκα που είναι αφιερωμένη στον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, ο οποίος δολοφονήθηκε από την οργάνωση.

Άγκυρα: Δείχνετε ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη

Έντονη ήταν η αντίδραση και της Τουρκίας καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη «μεγάλη του απογοήτευση» και κατηγορεί την κυβέρνηση για επίδειξη ανοχής σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Μάθαμε με μεγάλη μας απογοήτευση, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας το 1991, καθώς και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος για δύο ημέρες.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως ένας τρομοκράτης που αφαίρεσε τη ζωή των διπλωματών μας κατ' επανάληψη απολαμβάνει μίας τέτοιας συμφωνίας. Δείχνοντας ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτό τον τρόπο αποτελεί ένδειξη ασέβειας στη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι - Μαρίνα Καρύδα: «Την ώρα που καίγονταν ζωντανοί η ηγεσία έκανε αναρτήσεις στα social media»

Ελλάδα / Δίκη για το Μάτι - Μαρίνα Καρύδα: «Την ώρα που καίγονταν ζωντανοί η ηγεσία έκανε αναρτήσεις στα social media»

Πώς οι δικηγόροι των θυμάτων αποδόμησαν την αισχρή προσπάθεια του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής να ισχυριστεί πως δεν ήταν στο ΕΣΚΕ αλλά στο γραφείο του και χωρίς ενημέρωση για το τι συνέβαινε
LIFO NEWSROOM