ADVERTORIAL
Πανελλαδικές εξετάσεις. Ο εφιάλτης του κάθε μαθητή Λυκείου. Μόνο που ορισμένοι μαθητές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το άγχος, αλλά και δυσκολίες που έχουν να κάνουν με πράγματα που στις μεγάλες πόλεις θεωρούμε αυτονόητα.
Η Μαρία Νεφέλη Κοντραφούρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέρο. Όπως κάθε άνθρωπος, αγαπά τον τόπο της. Και πώς να μην αγαπήσεις τα καταγάλανα νερά, τα ασβεστωμένα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις μυρωδιές της θάλασσας και του καθαρού αέρα; Αλλά πριν από δύο χρόνια, πριν καν τελειώσει το σχολείο, έπρεπε να πάρει μια δύσκολη απόφαση, για το αν θα μείνει στο νησί της, διακινδυνεύοντας να μην πάει τόσο καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στη Λέρο υπάρχει ένα Γενικό Λύκειο κι ένα Τεχνικό. Σε μερικά χρόνια μπορεί να μην υπάρχουν καν αυτά. Προβλέπεται ότι εντός των επόμενων 20 ετών ο αριθμός των παιδιών 15-19 ετών στην Ελλάδα θα μειωθεί κατά 23% σε σύγκριση με το 2017, ενώ τη σχολική χρονιά 2014-2015 υπήρχαν στα Λύκεια της χώρας 28,7% λιγότεροι καθηγητές σε σχέση με το 2008-2009. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση διαρκώς μειώνονται.
Από τη μία η υπογεννητικότητα (7,5% λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν το 2016 σε σχέση με το 2012), από την άλλη η γήρανση του πληθυσμού (ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών γενικών λυκείων ανέρχεται στα 47,5 έτη), ακόμη και κάτι τόσο βασικό όπως η εκπαίδευση, μπορεί να μετατραπεί σε δρόμο μετ' εμποδίων για τους κατοίκους ακριτικών περιοχών όπως η Λέρος.
Το κοντινότερο Λύκειο όπου θα μπορούσε η Νεφέλη να διδαχθεί όλα τα μαθήματα είναι στην Κάλυμνο. Άλλοι μαθητές επέλεξαν να πάνε στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη για την τελευταία τάξη του Λυκείου ή για τις δύο τελευταίες ακόμη. Η Νεφέλη προτίμησε να μείνει κοντά στο σπίτι της. «Δεν έχει μάθει ακόμη να μαγειρεύει», άλλωστε, όπως λέει αστειευόμενη η γιαγιά της. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται όχι μόνο μεγαλύτερη ατομική προσπάθεια, αλλά απαιτεί και αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές για όλες τις ειδικότητες, κάποιο μάθημα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης στο Skype. Η Νεφέλη δεν είχε δοκιμάσει ξανά κάτι τέτοιο – αλλά ούτε και ο καθηγητής. Φανταστείτε μια κατάσταση όπου για ένα δίωρο μάθημα θα πρέπει να παλεύεις με δύο μικρότερα αδέρφια να ξεκολλήσουν από το Wi-Fi του σπιτιού.
«Όταν σου δίνονται όλα, εφησυχάζεις. Όταν δεν έχεις, η ανάγκη γίνεται κινητήριος δύναμη» λέει η Μαργαρίτα Γεωργάνη, η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου της Λέρου. «Όταν μεγαλώνεις σε ένα ακριτικό νησί, μαθαίνεις να ζεις με περιορισμούς και απαγορευτικά», λέει η Νεφέλη. Σαν το απαγορευτικό απόπλου τη μέρα της τελετής βράβευσης του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», όπου ο πατέρας της δεν κατάφερε να σταθεί στο πλευρό της.
Μέσω αυτού του προγράμματος της Eurobank, που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερα από 16.835 παιδιά να φτάσουν πιο κοντά στο όνειρό τους, η Νεφέλη τιμήθηκε μαζί με άλλους 890 μαθητές από Λύκεια όλης της Ελλάδας, επειδή πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία ο καθένας στο σχολείο του. Και μαζί με το βραβείο, ο καθένας έλαβε και 800 ευρώ για να κάνει το νέο του ξεκίνημα ακόμη πιο εύκολο.
Χάρη σε προγράμματα όπως αυτό, μπορούμε να κοιτάζουμε την αισιόδοξη πλευρά: τα τελευταία χρόνια, ακόμη και με τόσες δυσκολίες, η Ελλάδα διατηρείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου (6,2% έναντι 10,7% για το 2016), ενώ η προσδοκώμενη διάρκεια σπουδών στην Ελλάδα το 2012 έφτασε τα 18,3 έτη (ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 17,6 έτη, και παρουσιάζοντας αύξηση από το 2008 που ήταν στα 17,3 έτη).
Σήμερα, η Νεφέλη φοιτά στο δεύτερο έτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν το όνειρό της, από τότε που ήταν αρκετά μεγάλη για να βοηθά τον πατέρα της στο ιατρείο του. «Όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα στη χώρα, θέλω να σκέφτομαι ότι κάνοντας το επάγγελμα που αγαπάω, η ζωή μου κάπως θα αυτοπραγματωθεί.»
Στο λαιμό της Νεφέλης κρέμεται το σύμβολο από το φανταστικό σύμπαν του Χάρι Πότερ. Τρία διαφορετικά στοιχεία ενωμένα: μια ευθεία (η δύναμη), ένας κύκλος (η αναγέννηση) κι ένα τρίγωνο (η προστασία). «Όποιος φορά αυτό το σύμβολο φανερώνεται στους άλλους πιστούς, με την ελπίδα ότι μπορούν να τον βοηθήσουν στην αποστολή του» γράφει στο βιβλίο. Η Νεφέλη ολοκλήρωσε τη δική της αποστολή, με όση δύναμη και προστασία μπορούσε να αντλήσει από το περιβάλλον της, αναγεννώντας τον εαυτό της κάθε φορά που ένα εμπόδιο την εξαντλούσε. Και τώρα, το σύμβολο στο λαιμό της είναι η έμπνευση για τους υπόλοιπους που έχουν ήδη ξεκινήσει την αποστολή τους, που σε λίγους μήνες θα δώσουν τη δική τους μάχη με το «θηρίο» των πανελληνίων.
σχόλια