«Οι αγορές πάντα χαίρονται όταν μία χώρα είναι κάτω από την εποπτεία των δανειστών καθώς τις καθησυχάζει ως προς τις επενδύσεις», δηλώνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
H μεταμνημονιακή εποπτεία και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM θα είναι σε ισχύ για πολλά χρόνια ακόμα, ξεκαθαρίζει, προσθέντοντας πως η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., υπόκειται στο πλαίσιο επιτήρησης της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά της.
«Αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα,» σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Οι δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές , τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των κόκκινων δανείων, θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά, αναφέρει, και τονίζει πως οι αγορές έχουν αντιδράσει καλά τους τελευταίους 12 μήνες με την εφαρμογή του προγράμματος και τις διάφορες αξιολογήσεις.
Οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου έχουν μειωθεί στο 3,7% για το δεκαετές. «Αυτή είναι μεγάλη βελτίωση» . Η απόφαση του ΔΝΤ όσον αφορά την Ελλάδα είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές, εκτιμά.
«Ήταν πάντα ο στόχος του προγράμματος ότι η Ελλάδα στο τέλος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, θα μπορούσε να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί . Επιπλέον θα υπάρξει και το μαξιλάρι ρευστότητας που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον ESM» αναφέρει ο Κλ. Ρέγκλινγκ.
σχόλια