Η φύλαξη της Πανεπιστημιούπολης έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τους φύλακες, τους επιστάτες και τους νυχτοφύλακες αορίστου χρόνου, απαντά το ΕΚΠΑ, στον απόηχο του νέου κρούσματος ένοπλης ληστείας σε χώρο του Ιδρύματος.
Την περασμένη Τετάρτη ένας μεταπτυχιακός φοιτητής της Φαρμακευτικής σχολής έπεσε θύμα ληστείας από τρία άτομα που τον μαχαίρωσαν.
Οι άγνωστοι πήραν το πορτοφόλι και το λάπτοτ του φοιτητή που διέφυγαν, ενώ το θύμα οδηγήθηκε αργότερα στο νοσοκομείο.
Το πανεπιστήμιο απαντά πως η έκταση του ΕΚΠΑ αποτελεί ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, μητροπολιτικής εμβέλειας (...) γεγονός που ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα ελέγχου της Πανεπιστημιούπολης, συνολικής έκτασης 1.300 στρεμμάτων που είναι ελεύθερα προσβάσιμη σύμφωνα με το νόμο»
Όπως όμως υπογραμμίζουν οι αρχές του πανεπιστημίου, το προσωπικό φύλαξης έχει «καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα» και ενημερώνει τη Διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές (...) ενώ σε «καμία περίπτωση δεν αποτελεί δύναμη αστυνόμευσης και καταστολής», καθώς δε διαθέτει τη θεσμική εξουσιοδότηση.
Η αστυνομία, επιβεβαιώνει από την πλευρά της πως μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 6 περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα, στην Πανεπιστημιούπολη, όπου τα θύματα αναγνώρισαν τους δράστες.
Το ΕΚΠΑ δεν αφήνει ασχολίαστη ούτε την γραφειοκρατία της επισκευής βλαβών, αφού όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, σε κάποιες περιπτώσεις η ολοκλήρωσή τους μπορεί να απαιτεί μέχρι και έναν χρόνο.
Για παράδειγμα για την αποκατάσταση του κοινόχρηστου φωτισμού, ενώ υπήρχε ανάδοχος εργολάβος μετά από διεθνή διαγωνισμό, η αλλαγή στις λάμπες διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες, παρά την άμεση προτεραιότητα που είχε δοθεί στο ζήτημα.
Οι περιπολίες «από δύο αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο» γίνονται τακτικά, ενώ υπάρχουν σταθερά σημεία φύλαξης και δίκτυο συναγερμών, συνεχίζει το ΕΚΠΑ, που ξοδεύει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, το 10% του τακτικού του προϋπολογισμού εξαιτίας της κοινόχρηστης φύσης των υπαίθριων χώρων του.
«Μεμονωμένα γεγονότα και αναφορές που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης στους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους καλό θα ήταν να μην απομονώνονται από το ευρύτερο πλαίσιο», υπογραμμίζει το πανεπιστήμιο, μετά και την ανοικτή επιστολή του αναπληρωτή καθηγητήτου Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Μάνο Στεφανίδη που έκανε λόγω για «καθημερινά κρούσματα βίας που εκθέτουν όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα και σε κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών, προσθέτοντας πως μία μόλις ημέρα μετά το μαχαίρωμα του φοιτητή, τρεις «τραμπούκοι» τον προπηλάκισαν όταν τους ζήτησε να φύγουν από το πανεπιστημιακό γήπεδο του τένις.
«Πίσω από το αδειανό πουκάμισο ενός διάτρητου «ασύλου» ανεχόμαστε αποθρασυμένους εγκληματίες να ληστεύουν το ΑΤΜ του κτηρίου της Φιλοσοφικής υπό την απειλή περιστρόφου μπροστά στα μάτια έντρομων φοιτητών 8 το πρωί, ενώ όσοι αποχωρούν από τα μαθήματα στις 9 το βράδυ, μεταπτυχιακοί κυρίως φοιτητές και διδάσκοντες, οργανώνονται σε ομάδες για να καταφέρουν να φτάσουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι στα συχνά παραβιασμένα αυτοκίνητά τους», έγραφε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής.