Εποπτεία με μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους προτείνει ο Σεντένο για την Ελλάδα

Εποπτεία με μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους προτείνει ο Σεντένο για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Για έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός αυτός είναι προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Τόνισε ότι στο ελληνικό παράδειγμα υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο, το οποίο δεν υπήρχε ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία, ούτε και στην Κύπρο.

Αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Σεντένο είναι τα μέτρα για το χρέος. «Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, θα πρέπει να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις:

Η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.


Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές. Γι' αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε την διαδικασία και την λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση.


«Εάν εκπληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ