ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΗ
- 1 πλάτη κατσικίσια 3-4 κιλά
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
- Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
- 1 μικρή συκωταριά, ζεματισμένη, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 κούπες ρύζι Καρολίνα
- 2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1/4 κούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μάραθο
- Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε καλά την πλάτη.
- Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε σιγά-σιγά από το σημείο της νεφραμιάς έως τη σπάλα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι, ώστε να τρίψουμε καλά την πλάτη μέσα και έξω.
- Βάζουμε την πλάτη στο ταψί, διαλύουμε τον πελτέ με το ελαιόλαδο και αλείφουμε την πλάτη καλά.
- Ζεσταίνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τη συκωταριά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το λεμόνι, το ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε μία κούπα νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει το ρύζι για 5 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, μπαχάρι, μαϊντανό και μάραθο.
- Τέλος, βάζουμε τη γέμιση στο άνοιγμα της πλάτης και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.
- Ρίχνουμε γύρω γύρω τις πατάτες, σκεπάζουμε το φαγητό με 2-3 φύλλα λαδόκολλας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 2 ώρες.
- Έπειτα χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 200°C και ψήνουμε για 2 ώρες, συμπληρώνοντας νερό.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα