Η κατάντια του κτιρίων που βρίσκονται μέσα στο ΕΜΠ
Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ιωαννίδης μας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα κτίρια που βρίσκονται στον χώρο του Πολυτεχνείου.
«Το θέμα του Πολυτεχνείου θα μπορούσε να επιλυθεί πιο άμεσα με την απόδοση χρήσεων στα κτήρια που δεν χρησιμοποιούνται, όπως για παράδειγμα στο Κτήριο Γκίνη, άλλοτε Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών, και το οποίο σήμερα είναι ένα κτήριο - φάντασμα.
Το παράδειγμα του Κτηρίου Αβέρωφ είναι χαρακτηριστικό. Βραβείο υποδειγματικής αρχιτεκτονικής αναστήλωσης Europa Nostra 2013, στεγάζει την Σχολή Αρχιτεκτονικής και αποτελεί ζωντανό κύτταρο ζωής στο εσωτερικό του, φιλοξενώντας κατά καιρούς και άλλες εξαιρετικές διοργανώσεις όπως την Βραδιά του Ερευνητή το 2017.
Στην εξωτερική του όψη όμως, το κτήριο έχει υποστεί τις συνέπειες της άνευ όρους παράδοσης στους νέους και αυτόκλητους «ενοίκους». Τα υπόλοιπα κτήρια, όπως το κτήριο Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, έχουν παρόμοια τύχη, να λειτουργούν «διακριτικά» στο εσωτερικό τους, πίσω από ατσάλινες, θωρακισμένες πόρτες και μεταλλικά ρολά, ενώ στο εξωτερικό τους να αφήνονται στην τύχη τους.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ίσως να είναι η επιστολή μου, αλλά ελπίζω τουλάχιστον στην δημοσίευση της και την ενδεχόμενη ευαισθητοποίηση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου, ως θεματοφύλακας της ιστορίας του ιστορικού ιδρύματος και της προσφοράς των ευεργετών του».
Τo εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό στη Ζωοδόχου Πηγής
Στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στη διασταύρωσή της με την οδό Μετσόβου, υπάρχει ένα νεοκλασικό που καταρρέει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει γεμίσει αρουραίους και να αναδίδει μια έντονη δυσωδία. Μάλιστα, το ακίνητο χρησιμοποιείται περιστασιακά από απελπισμένους ανθρώπους (τοξικοεξαρτημένους ή αστέγους) που, στην ανάγκη, ανάβουν μικρές φωτιές. Τέλος, η σκαλωσιά προστασίας που έχει μείνει στο μπροστινό μέρος δεν επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση από το πεζοδρόμιο.
Τα βουλωμένα φρεάτια
Η έλλειψη ετοιμότητας εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού φάνηκε γι' ακόμα μία φορά με αφορμή την καταιγίδα που προ ημερών προκάλεσε προβλήματα στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: πόσο δύσκολο είναι οι Αρχές να καθαρίζουν προληπτικά, ώστε να μη φράζουν τα φρεάτια και να μην πλημμυρίζουν υπόγεια, δεδομένου μάλιστα ότι είχε προβλεφθεί από την ΕΜΥ η κακοκαιρία; Η φωτογραφία είναι από τη διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη.
Στείλτε μας τις δικές σας ιστορίες στο [email protected]