Γάζα: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνουν Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία

Γάζα: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνουν Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία Facebook Twitter
EPA/MOHAMMED SABER
0

Η Γαλλία καταδίκασε «τη βία» μετά το θάνατο τουλάχιστον 52 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «θα συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες στην περιοχή τις ερχόμενες μέρες», ανέφερε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση «στο σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο τουλάχιστον 52 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (...) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Από την πλευρά της και η γερμανική κυβέρνηση τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή και αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις σήμερα στη Γάζα κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση».

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρονα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

 «Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η Ε.Ε., να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Η κυρία Άντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Ανησυχίες για τη βία στα σύνορα με τη Γάζα εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».

Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα ο οποίος δεν άκουγε τις εντολές τους

Διεθνή / ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα επειδή δεν άκουγε τις εντολές τους

Τον χτύπησαν και έκαναν χρήση τέιζερ για να τον ακινητοποιήσουν - Βίντεο από το συμβάν αναστάτωσε την κοινότητα - Ζητούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του άντρα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Διεθνή / Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Παρά το γεγονός ότι η παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη χώρα, ο νέος νόμος την κατατάσσει ως «καθολικό έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Ατσέμογλου μετά το Νόμπελ Οικονομίας: Καμία χώρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε έναν τομέα, όπως ο τουρισμός

Διεθνή / Ατσέμογλου μετά το Νόμπελ Οικονομίας: Καμία χώρα δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο σε έναν τομέα, όπως ο τουρισμός

Για το μεταναστευτικό ζήτημα, κρίνει αφελές το αίτημα για ανοιχτά σύνορα και τονίζει την ανάγκη για μετρημένη προσέγγιση, που να στηρίζεται στη συναίνεση της εργατικής τάξης, για ανθρωπιστικούς και δημογραφικούς λόγους
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: Η στιγμή που τρία άτομα σώζονται τελευταία στιγμή από ερείπια που πέφτουν

Διεθνή / Σεισμός 6R στην Τουρκία: Τρεις πολίτες σώζονται τελευταία στιγμή από ερείπια που πέφτουν δίπλα τους

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν τις στιγμές που ο μεγάλος σεισμός χτυπάει την περιοχή, δείχνοντας μάλιστα ότι η δόνηση διήρκεσε πάνω από 10 δευτερόλεπτα
LIFO NEWSROOM