Παρεμπόδιση του κράτους δικαίου στην Τουρκία καταγράφει η Κομισιόν

Παρεμπόδιση του κράτους δικαίου στην Τουρκία καταγράφει η Κομισιόν Facebook Twitter
0

«Παρεμπόδιση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Αυτή είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, όπως διατυπώνεται και στην τελευταία έκθεση της ΕΕ όπου καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ» γράφει η γερμανική Die Welt.

Επίσης, δημοσιεύεται συνέντευξη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η «Τουρκία αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον».

«Η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, το αργότερο σε πέντε χρόνια. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Ρ. Ακντάγκ. Πρόκειται για μια "συμβολική ημερομηνία", επειδή η χώρα θα γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Είναι σαφής ο στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2023» λέει ο Ρ. Ακντάγκ. «Αυτή είναι μια συμβολική ημερομηνία, επειδή γιορτάζουμε την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας σε πέντε χρόνια. Βρισκόμαστε στον δρόμο για την ένταξη από το 1959 και είναι καιρός να ενταχθούμε στην Ένωση. Αυτό θα ήταν μια νίκη και για τις δύο πλευρές, την ΕΕ και την Τουρκία, από πολιτική, κοινωνική και οικονομική άποψη. Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε σημαντικές νέες εξελίξεις στην Τουρκία. Η μπάλα είναι τώρα στον τομέα των Ευρωπαίων» υποστηρίζει ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση της Die Welt ότι χώρες, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή η Αλβανία, προσχωρούν στην ΕΕ νωρίτερα από την Τουρκία, ο Ρ. Ακντάγκ λέει: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως άδικη όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ. Η Τουρκία αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ νωρίτερα από κάθε άλλο υποψήφιο. Αλλά πολιτικοί λόγοι το εμποδίζουν»

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει στον Ρ. Ακντάγκ ότι «στην Τουρκία σημαντικοί δημοσιογράφοι, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συλληφθεί σε μεγάλη κλίμακα και η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται αυστηρά».

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «η Τουρκία αντιμετώπισε μια απόπειρα πραξικοπήματος και δέχεται τακτικά επιθέσεις από τρομοκράτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν προσωρινά οι νόμοι έκτακτης ανάγκης. Είμαστε απογοητευμένοι από τους Ευρωπαίους. Περιμένουμε από αυτούς να κάνουν την εργασία τους. Όταν μια τρομοκρατική επίθεση λαμβάνει χώρα σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όλες οι χώρες συνυπάρχουν και δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Τον Ιούλιο του 2016, είχαμε μια απόπειρα πραξικοπήματος, 251 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια νύχτα. Και πολλοί από αυτούς τους πραξικοπηματίες βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Σε ερώτηση για τη στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία, ο Ρ. Ακντάγκ ισχυρίζεται «ότι η Συρία δεν έχει μέλλον με τον Ασαντ. Μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο χωρίς τον Ασαντ. Έχει σκοτώσει πολλούς συμπολίτες του και έφερε πολλά δεινά στη χώρα του. Είναι εντελώς αδιανόητο να επιστρέψουμε το Αφρίν στην κυβέρνηση Ασαντ. Αυτή δεν είναι δημοκρατική κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να εγκατασταθούμε μακροχρόνια στο Αφρίν. Ο μόνος στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Τουρκίας στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών κουρδικών ομάδων, όπως το YPG, και να επιστρέψουμε την περιοχή στον συριακό λαό το συντομότερο δυνατό» ισχυρίζεται ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM