ΥΛΙΚΑ
- 600 γρ. κολοκυθάκια μέτριο μέγεθος
- 12 φέτες πανσέτα
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 80 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- 300 γρ. αγκινάρες (κατεψυγμένες) βρασμένες και ψιλοκομμένες
- 300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και ζεματισμένο
- 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για την μπεσαμέλ: Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καεί.
- Μόλις πάρει ξανθό χρώμα το αλεύρι ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά.
- Μόλις δέσει η μπεσαμέλ προσθέτουμε το σπανάκι, τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι και γραβιέρα. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Για τα κολοκυθάκια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Σουρώνουμε και τα προσθέτουμε σε παγωμένο νερό. Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μέγεθος 6 πόντων.
- Αδειάζουμε με μυτερό μαχαίρι προσεχτικά το εσωτερικό τους, τυλίγουμε με την πανσέτα και τα τοποθετούμε όρθια σε ταψί με λαδόκολλα.
- Γεμίζουμε τα κολοκύθια με την μπεσαμέλ και κρατάμε 4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ.
- Ρίχνουμε γραβιέρα τριμμένη πάνω στα κολοκύθια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε στο πιάτο μια κουταλιά μπεσαμέλ και δίπλα τα κολοκύθια.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Σουσουράδα (Μαυρομιχάλη 44, Αθήνα).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα