ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 200 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
- 100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κύβους
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
- 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ροκφόρ
- 50 γρ. ντοματίνια
- 2 αυγά
- 1 φλ. κρουτόν
- 1 κ.γ. χυμός λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αυγό, το νερό και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί 15x15 ή σε φόρμα για τάρτα, καλύπτοντας προσεκτικά τα τοιχώματα, και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
- Τοποθετούμε από πάνω μια μεμβράνη και βάζουμε ρύζι ή ρεβίθια για βάρος, ώστε να πετύχουμε καλύτερη φόρμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά.
- Σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά ζεματάμε τα ντοματίνια για μισό λεπτό, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε κρύο νερό, ώστε να φύγει η φλούδα τους
- Σε μπολ ρίχνουμε το τριμμένο ροκφόρ, τα κρουτόν, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Απλώνουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη ζύμη, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 8 έως 10 λεπτά.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Tartare (Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα