ΥΛΙΚΑ
- ½ κ. ξερά κουκιά
- 1 κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 ml ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι
- Για τη σάλτσα: 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 20 ελιές κορωνέικες
- 2 κ.σ. ξίδι λευκό
- ½ κ.σ. μέλι Μάνης
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 1 κ.σ. πελτές
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε λεκάνη με νερό αλατισμένο μουλιάζουμε τα κουκιά για 12 ώρες.
- Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, τα σκεπάζουμε με νερό και λίγο περισσότερο και βράζουμε για 2 ώρες μέχρι να χυλώσουν.
- Τα χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
- Περνάμε από τη σήτα τη φάβα για να γίνει βελουτέ.
- Για τη σάλτσα, σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις ελιές, ανακατεύουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ.
- Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ξίδι, μέλι και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
- Σερβίρουμε τη φάβα, επάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, χυμό από μισό λεμόνι και γαρνίρουμε με τη σάλτσα
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα