Υπό το καθεστώς φόβου, το Παρίσι αποφάσισε να θυσιάσει την εικόνα του εμβληματικού συμβόλου και ετοιμάζεται να αποκαλύψει τις νεόκτιστες περιμετρικές του άμυνες γύρω από τον Πύργο του Άιφελ.
Το ύψιστης σημασίας σχέδιο για προστασία από τρομοκρατικές απειλές φέρνει ριζικές αλλαγές.
Προσωρινά εμπόδια τοποθετήθηκαν γύρω από τον Πύργο τον Ιούνιο του 2016 και τώρα αντικαθίστανται με πιο μόνιμα μέτρα.
Το έργο ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουλίου και οι φράχτες κοστίζουν σχεδόν 35 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Bernard Gaudillère, πρόεδρος της εταιρείας εκμετάλλευσης τουρισμού Tour de Eiffel (SETE), ο οποίος διευθύνει το μνημείο, δήλωσε ότι οι νέοι τοίχοι θα είναι απόλυτα συμπαγείς και θα παρέχουν μεγάλη προστασία.
Τοίχοι από αλεξίσφαιρο γυαλί με πάχος 6,5 εκατοστών, θα αναπτυχθούν στις δύο πλευρές της πλατείας, ενώ δύο ακόμη θα αναπτυχθούν πιο κοντά στη βάση με μεγάλα μεταλλικά φράγματα 3,24 μέτρων, ακριβώς μπροστά τους.
Για να αποφευχθούν επιθέσεις οχημάτων, 420 μπλοκ θα τοποθετηθούν μπροστά από τους τοίχους γυαλιού ως πρόσθετη προστασία.
Την ίδια ώρα, αυξημένες θα είναι και οι περιπολίες καθώς και η μόνιμη αστυνομική παρουσία.
Τα πρόσθετα μέτρα αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Πύργου, ειδικά από κοντά. Ωστόσο ο Gaudillère δήλωσε ότι οι προσωρινοί τοίχοι θα αντικατασταθούν με κάτι «απείρως ωραιότερο και πιο ρομαντικό», στο πλαίσιο ανακαίνισης του Πύργου που θα έχει κόστος 300 εκατομμυρίων ευρώ και θα γίνει με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Μια ομάδα που ονομάζεται Les Amis du Champ de Mars καταγγέλλει την έλλειψη διαβούλευσης με τους κατοίκους, το υπερβολικό κόστος των περιφράξεων και τη δυσκολία πρόσβασης των λεωφορείων και των ατόμων με αναπηρίες.
Ισχυρίζονται επίσης ότι η πόλη χρησιμοποίησε ειδικά μέτρα που της επέτρεψε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να προωθήσει τις αλλαγές ασφαλείας χωρίς να αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους ή το δημόσιο συμφέρον.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο χρήστη στα social media που σκωπτικά δηλώνει: «Αυτό δεν είναι ο Πύργος του Άιφελ, αλλά το Φρούριο του Άιφελ».
Η χώρα εισήγαγε σκληρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους τον Οκτώβριο του 2017 μετά από σχεδόν δύο χρόνια έκτακτης ανάγκης που επέβαλε ο τότε Πρόεδρος Ολάντ μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.
Περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία από το 2015.
σχόλια