Πληθαίνουν οι καταγγελίες για συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα σε ξενοδοχεία της Κρήτης, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, σε ραδιοσταθμό της Κρήτης, το τελευταίο διάστημα όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις εργαζομένων που δουλεύουν στα ξενοδοχεία του νησιού 10 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Ο κ. Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, περιέγραψε περιστατικό με 4 καμαριέρες ξενοδοχείου στην Κρήτη που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υπερκόπωσης.
Την ώρα, μάλιστα, της συνέντευξης στο στούντιο έφταναν τηλεφωνικές καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν στα κρητικά ξενοδοχεία.
Δεν έχουν περάσει, μάλιστα, αρκετές μέρες από την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, η οποία μίλησε για υπερωρίες που δεν πληρώνονται και ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων που χρησιμοποιούν νέους και τους πρακτικάριους για να καλύπτουν θέσεις μόνιμου προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ξενοδόχοι «αξιοποιούν στο έπακρο την μαθητεία ώστε να έχουν όσο γίνεται πιο φθηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, πιέζοντας ταυτόχρονα τον μισθό των παλιότερων εργαζόμενων».
«H πλειοψηφία των σπουδαστών δουλεύει από ήλιο σε ήλιο, με κομμένα ρεπό και με μισθό – χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τον κίνδυνο των εργατικών ατυχημάτων να είναι καθημερινό φαινόμενο» σημείωσε.
Την ίδια ώρα στην Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, πρωτοφανής είναι η αύξηση απασχόλησης ανηλίκων.
Συγκεκριμένα, από το 2016 έως σήμερα, μόνο στο νομό Χανιών, οι ανήλικοι εργαζόμενοι στον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 186%. Χαρακτηριστικά, το 2016 έφτασαν τους 103, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν δηλωθεί στα μητρώα 295 άτομα.
Όπως κατέληξε ο κ. Βοργιάς, οι συνθήκες θα μπορούσαν να ήταν να διαφορετικές μόνο αν λειτουργούσαν κανονικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι, ωστόσο, είναι ακόμη υποστελεχωμένοι.
σχόλια