ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Έληξε μετά από 2 χρόνια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Έληξε μετά από 2 χρόνια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Τερματίστηκε σήμερα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Υπό αυτό το καθεστώς εξαίρεσης, η Άγκυρα εξαπέλυσε μια σειρά εκκαθαρίσεων στους κρατικούς θεσμούς και όχι μόνο, που σάρωσαν επίσης αντιπολιτευόμενους και μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε στη 01:00 σήμερα, αφού η κυβέρνηση απλά δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.

Με τα αμφιλεγόμενα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, αποπέμφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι θεωρήθηκε ότι συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, επικεφαλής της οργάνωσης FETO, ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Ωστόσο, παρότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τερματίστηκε, η κυβέρνηση του Ερντογάν, ο οποίος αυτόν τον μήνα ορκίστηκε εκ νέου αρχηγός του κράτους αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά μια εκτελεστική προεδρία με δραματικά ενισχυμένες εξουσίες, έχει ήδη εισηγηθεί έναν δρακόντειο «αντιτρομοκρατικό» νόμο προς αντικατάστασή της, που επικρίνεται από την αντιπολίτευση.

Οι πολιτικοί αντίπαλοί του τονίζουν ότι λίγα θα αλλάξουν μετά την άρση της έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα του δώσει σαρωτικές εξουσίες για τη φίμωση των διαφωνούντων.

Η προτεινόμενη νομοθεσία χορηγεί εξουσίες στους τοπικούς κυβερνώντες να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους σε μέρη της επαρχίας τους αν υποπτεύονται ότι το άτομο θα διαταράξει τη δημόσια τάξη.

Επίσης επιτρέπει στις αρχές να συνεχίσουν τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να κρατούν υπόπτους έως και 12 μέρες, και παράλληλα διευρύνει τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/AFP

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM