ΥΛΙΚΑ
- 150 γρ. γκόγκες «Μύλοι» Λακωνίας
- 100 γρ. μυζήθρα ξερή Τραχειάς
- 1 κ.γ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. μοσχαρίσιο οσομπούκο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 2 κρεμμύδια κόκκινα ψιλοκομμένα
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κόκκινο κρασί Νεμέας
- 3 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. πιπέρι μαύρο
- 2 κλωνάρια λεμονοθύμαρο
- 2 κ.σ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 ml νερό
- Βασιλικός για γαρνίρισμα
- Αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλευρώνουμε, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς το οσομπούκο και το βάζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό, το λεμονοθύμαρο και σιγοβράζουμε για περίπου δύο ώρες με σκεπασμένο το σκεύος.
- Στη συνέχεια βράζουμε για 9 λεπτά τις γκόγκες σε άφθονο αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε.
- Σε τηγάνι βάζουμε το σκόρδο, το βούτυρο, μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και 50 γραμμάρια μυζήθρα και την καίμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
- Σε αυτό το μείγμα σοτάρουμε τις γκόγκες και προσθέτουμε τρεις κουταλιές σούπας από τη σάλτσα οσομπούκο που ψήσαμε.
- Σερβίρουμε σε πιάτο, από πάνω τοποθετούμε το οσομπούκο και γαρνίρουμε με βασιλικό και την υπόλοιπη ξερή μυζήθρα.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα