ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΑΨΙ 30x30cm)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
- 250 γρ. ηλιέλαιο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 4 αυγά
- 2 γρ. baking powder
- Μία δόση βανίλιας
- 350 γρ. γιαούρτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1.100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1.100 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- Χυμός και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Για την πίτα: Απλώνουμε το φύλλο και το αφήνουμε να ξεραθεί για ένα βράδυ.
- Το τρίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας σε ένα μπολ (για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη), προσθέτουμε το baking και ανακατεύουμε.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το φύλλο με το baking και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και κατευθείαν σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί και γαρνίρουμε την πορτοκαλόπιτα.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα