Η συγκινητική συμπεριφορά μιας όρκας που κολυμπούσε για μέρες μαζί με το νεκρό μωρό της

Η συγκινητική συμπεριφορά μιας όρκας που κολυμπούσε για μέρες μαζί με το νεκρό μωρό της Facebook Twitter
0

Mία «πενθούσα» όρκα στην περιοχή του Βανκούβερ κολυμπούσε μαζί με το νεκρό μωρό της για τέσσερις μέρες. 

Αρνήθηκε να το εγκαταλείψει όταν το υπόλοιπο κοπάδι απομακρύνθηκε. 

Η όρκα, που ονομάστηκε J35 από τους ερευνητές, γέννησε το μωρό την Τρίτη. Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για τις Φάλαινες που έχει έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, κολυμπούσε κοντά στην περιοχή της Βικτόρια, στον Καναδά.

Μέσα σε λίγες ώρες το μωρό πέθανε και το υπόλοιπο κοπάδι απομακρύνθηκε. «Το κουφάρι του μωρού βυθιζόταν και η μητέρα του το επανέφερε στην επιφάνεια της θάλασσας» αναφέρει το Κέντρο. «Η μητέρα συνέχισε να το υποστηρίζει και να κολυμπάει μαζί του ολόκληρη τη μέρα μέχρι τη δύση του ηλίου».  

Αυτό συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το πρωί, ανέφερε εκπρόσωπος του Κέντρου. Οι όρκες και τα δελφίνια μπορεί να κολυμπούν με τα νεκρά μωρά τους ακόμα και για μία εβδομάδα. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό υπογραμμίζει την μεγαλύτερη τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι όρκες και το οικοσύστημα τους, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Σιάτλ έως την περιοχή βορειότερα του Βανκούβερ. 

Η συγκινητική συμπεριφορά μιας όρκας που κολυμπούσε για μέρες μαζί με το νεκρό μωρό της Facebook Twitter

Το Κέντρο Έρευνας για τις Φάλαινες αναφέρει πως έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία φορά που μια όρκα γέννησε ένα μωρό που επιβίωσε.

Στην περιοχή παραμένουν μόνο 75 ζωντανές όρκες. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι όρκες, συνδέεται και με τους μειωμένους πληθυσμούς από ένα άλλο εμβληματικό είδος της περιοχής, τον σολομό. Και αυτό θεωρείται είδος που κινδυνεύει, επομένως υπάρχουν λιγότερα ψάρια για να τραφούν οι όρκες.  

Σύμφωνα με τον Κεν Μπάλκομπ , ιδρυτή του Κέντρου Έρευνας για τις Φάλαινες, οι όρκες χρειάζονται πληθυσμούς από άγριο σολομό, όχι ψάρια που εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες.

«Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό θέμα που προκύπτει από την ιστορία της J35 είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς πρέπει να εντείνουν την προσπάθειες τους ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός του σολομού. Τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι κατάλληλα για τροφή για τις φάλαινες», λέει. 

Οι όρκες ζουν πολλά χρόνια. Μια από αυτές, που έμεινε γνωστή ως «γιαγιά» και ζούσε στην θαλάσσια περιοχή του Σιάτλ, πιστεύεται πως έζησε 106 χρόνια πριν πεθάνει το 2016. Όμως για τις εναπομείνασες όρκες στην περιοχή είναι σημαντικό να ξαναρχίσουν να αναπαράγονται πριν φτάσουν σε ηλικία που είναι πολύ μεγάλες για να γεννήσουν. Αν δεν γίνει αυτό το είδος θα εξαφανιστεί.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Διεθνή / Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ασυνήθιστη κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι υπάρχει πραγματικός λιμός στη Γάζα, παρά τις ισχυρισμούς του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Χιλιάδες θαυμαστές συγκεντρώνονται στο Μπέρμιγχαμ για να τον αποχαιρετήσουν

Διεθνή / Όζι Όζμπορν: Χιλιάδες θαυμαστές στο Μπέρμιγχαμ για να τον αποχαιρετήσουν - Δείτε live

Η πομπή περνά από τη Broad Street και από τη «Γέφυρα των Black Sabbath» με το περίφημο παγκάκι που είναι αφιερωμένο στο θρυλικό συγκρότημα, όπου ήδη χιλιάδες θαυμαστές αφήνουν λουλούδια και μηνύματα
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία

Βίντεο από τη στιγμή που ο σεισμός χτυπά στην Καμτσάτκα - Προειδοποιήσεις σε Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσους Σολομώντα, Βανουάτου - Υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τσουνάμι σε Χαβάη, Φιλιππίνες
LIFO NEWSROOM