Τις αλλαγές και τις παθογένειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αναλύουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times.
Όπως διαπιστώνεται στο ρεπορτάζ, το σύστημα δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας παραμένει αναποτελεσματικό και ο δημόσιος τομές είναι «σταθερά» πολιτικοποιημένος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένως επισημάνει πως η Ελλάδα «έμεινε πίσω» εξαιτίας του πελατειακού μοντέλου που ευνόησε τις πολιτικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα.
Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμα το κόμμα του ότι οι μέρες του πελατειακού κράτους έχουν τελειώσει, σημειώνουν οι FT, επισημαίνοντας πως περισσότερες από 30.000 προσλήψείς στο Δημόσιο έγιναν με τέτοια κριτήρια υπό την ηγεσία του, συμπεριλαμβανομένων και πολλών συμβούλων που επελέγησαν από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Συρρίκνωση της οικονομίας
Από το 2010 έως και σήμερα, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 33%. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι μετανάστευσαν και όσοι παρέμειναν στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τον υψηλό δείκτη ανεργίας (επισήμως στο 20%).
Κατά τους Financial Times, οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Αθήνα είχαν στόχο την εξυγίανση του «καταστρεπτικού» συνταξιοδοτικού συστήματος, την «υπερβολική» γραφειοκρατία και τη «βαθιά ριζωμένη φοροδιαφυγή».
Στο Δημόσιο, οι FT διαπιστώνουν πως το σύστημα δημόσιας διοίκησης παραμένει αναποτελεσματικό, προξενώντας ερωτήματα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί η «βιώσιμη ανάκαμψη».
«Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε οι Έλληνες να καταλάβουν ότι μια δουλειά στον δημόσιο τομέα (...) πρόκειται να είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον, καθώς οι περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα είναι στον ιδιωτικό τομέα», σχολιάζει στους FT o καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου.
Το σκηνικό στον ιδιωτικό τομέα δεν άλλαξε ανώδυνα, γράφουν οι FT, αφού τα μέτρα οδηγούν σε περικοπές σε μία αγορά που αποτελείται κατά 95% από μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.
Το αποτέλεσμα είναι το 40% των εταιρειών να μην πληρώνουν φόρους ή τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.
Με πληροφορίες από Financial Times
σχόλια