O κατήφορος της τουρκικής λίρας επηρεάζει την Ελλάδα

O κατήφορος της τουρκικής λίρας επηρεάζει την Ελλάδα Facebook Twitter
EPA
1

Η ραγδαία πτώση του τουρκικού νομίσματος έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες λόγω του αρνητικού κλίματος που προκαλείται στις τάξεις των επενδυτών, καθώς επίσης και λόγω των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Άλλωστε η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς για ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 29,7% το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου οι ελληνικές επενδύεις στην γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στα τέλη του περασμένου έτους είχαν καταγραφεί 754 ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην τουρκική αγορά, με τις κυριότερες εξαγωγές να εντοπίζονται σε ορυκτά καύσιμα και λάδια, το βαμβάκι, λέβητες και μηχανές, και ο χαλκός και οι χαλκοσωλήνες.

Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα είναι ο τουρισμός, καθώς όσο η λίρα συνεχίζει να είναι σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά ξενοδοχεία γίνονται όλο και πιο φθηνά και ανταγωνιστικά.

Σημειώνεται  ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι τουριστικές επισκέψεις στην Τουρκία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ η γειτονική χώρα υπολογίζει ότι θα υποδεχτεί 40 εκατομμύρια τουρίστες φέτος.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν περίμενα τόσο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων μας να έχουν σχέση με την Τουρκία κ αλήθεια είναι. Τίποτα 300, το πολύ 400 περίμενα. Κατα τα άλλα οι δύο χώρες δεν έχουν στενές σχέσεις και κάποιοι ονειρεύονται πολέμους... Πάντως ούτε κατάρα να είχαμε, προσεγγίζουμε μια αγορά και την χάνουμε πάλι είτε επειδή πάει κατά διαόλου είτε επειδή ξεκινάνε κυρώσεις ευρωπαϊκές (πχ Ρωσία). Και αμαν βρε αγαπητοί Τούρκοι, ακόμα και όταν δεν θέλετε, πάλι πονοκέφαλο μας προκαλείτε. Ήταν που ο Εθνάρχης Ερντογάν θα έφτιαχνε την δυνατότερη Οικονομία ever. Ας του πει κάποιος πως δεν επαρκεί μόνο το να αποτελούν φθηνό προορισμό για τους δυτικούς τουρίστες. Η συνεχής υποτίμηση (χωρίς σταματημό απ ότι βλέπουμε, ήδη πριν την "κρίση" τους, το ευρώ είχε 4 φορές παραπάνω αξία εκεί κάτι που τώρα αυξήθηκε) δεν είναι ευλογία, κατάρα είναι με τον καιρό. Μου θυμίζει συζητήσεις περι επαναφοράς δραχμής. Γιαυτό αυξήθηκαν μάλλον τα περιστατικά στο Αιγαίο, μπας και στρέψει αλλού την προσοχή του λαού του ο Ερντογάν όσο προσπαθεί να συμμαζέψει τίποτα μετά τους ανεπιτυχείς τσαμπουκάδες. Στο τέλος όλοι υποκλίνονται μπροστά στο ΔΝΤ ή ΗΠΑ, δεν αποτελούμε εξαίρεση. Δεκάδες κράτη ιστορικά.