Μια νύχτα αφιερωμένη στις τέχνες: Το πρόγραμμα της Νύχτας Πολιτισμού (5/10)
Μουσική και απαγγελίες, παραστάσεις και ανοιχτές πρόβες, περφόρμανς, παιχνίδια στο δημόσιο χώρο, εκθέσεις ζωγραφικής και κινούμενα σχέδια θα παρουσιαστούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον πολιτισμό
Η Νύχτα Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις.
Το LIFO.gr παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα το μέχρι στιγμής διαμορφωμένο πρόγραμμα και μεταφέρει το κάλεσμα που απευθύνουν στους Αθηναίους η Εριφύλη Μαρωνίτη, Σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για τον Πολιτισμό, Διαχειρίστρια έργου της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και Συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, καθώς και ο Φοίβος Σακαλής, Συντονιστής Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων και υπεύθυνος συντονισμού προγράμματος της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»:
«Η Νύχτα αγαπά τον πολιτισμό και η Αθήνα τις συνέργειες κ τη δικτύωση! Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, το οποίο έχει ως μέλη τους 50 μεγαλύτερους δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης, με πρόταση των μελών του, διοργανώνει μία Νύχτα Πολιτισμού στις 5 Οκτωβρίου, που έχει ως κοινό παρονομαστή την αφήγηση, προβάλλοντας έτσι στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου» τη σχέση του βιβλίου με τις τέχνες, αλλά και τις διαφορετικές μορφές που παίρνει η αφήγηση από τα εκφραστικά μέσα των άλλων τεχνών.
Ιστορίες παντού, ιστορίες που ζεις! Μουσική και απαγγελίες, παραστάσεις και ανοιχτές πρόβες, περφόρμανς, παιχνίδια στο δημόσιο χώρο, εκθέσεις ζωγραφικής και κινούμενα σχέδια, θα παρουσιαστούν σε μια νύχτα αφιερωμένη στις τέχνες, σε μια διαδρομή που θα ξεκινά από το κέντρο της πόλης για να φτάσει στο Φαληρικό Δέλτα και τον Πειραιά.
Η Νύχτα Πολιτισμού θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα ή και λίγο μετά, με εκδηλώσεις σε πάνω από πενήντα χώρους σε όλη την Αθήνα. Στις 5 Οκτωβρίου η νύχτα κρύβει εκπλήξεις, η φαντασία και οι τέχνες χαράζουν διαδρομές, οι ιστορίες διασταυρώνονται στο πιο ανεπάντεχο πολιτιστικό τοπίο! Σας περιμένουμε!»
Πρόγραμμα
[Οι δράσεις θα συνεχίσουν να εμπλουτίζονται μέχρι τη Νύχτα Πολιτισμού]
Εθνικό Θέατρο
«Ο Πρίγκιπας κι ο Φτωχός» του Μαρκ Τουαίην, Ανοιχτή Πρόβα - Preview πριν την Πρεμιέρα
Βραδινή επίσκεψη για όλη την οικογένεια στο νέο «σπίτι» του Μικρού Εθνικού, στην ανακαινισμένη σκηνή του Ισογείου REX.
Τι συμβαίνει σε μια πρόβα; Πώς μοιάζει το ανακαινισμένο Ισόγειο του Θεάτρου REX; Τι ετοιμάζει το Μικρό Εθνικό για τη σαιζόν 2018-2019; Το βράδυ της Παρασκευής, 5 Οκτωβρίου 2018, στις 21:30, το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει στη Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net – Τέχνες και Αφήγηση και καλωσορίζει όλη την οικογένεια σε Ανοιχτή Πρόβα - Preview της κεντρικής παιδικής παράστασης με τίτλο «Ο Πρίγκιπας κι ο Φτωχός», λίγες ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα της στις 14 Οκτωβρίου.
Με ζωντανή μουσική, υπέροχους χαρακτήρες και γοργές εναλλαγές δράσης, ένας δεκαπενταμελής θίασος παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε μια συναρπαστική περιπέτεια του Μαρκ Τουαίην σε διασκευή της καταξιωμένης Αγγλίδας συγγραφέα, Jemma Kennedy και σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, υπεύθυνης του Μικρού Εθνικού.
Συντελεστές:
Διασκευή: Jemma Kennedy
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς
Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Σταυρούλα Σιάμου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Απόδοση στίχων: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βοηθοί Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Αθανασία Δεκούλη, Έμιλυ Κουκουτσάκη,
Ερμιόνη Σταρακά
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Σκουρλή
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις
Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, 21:30
Είσοδος Ελεύθερη με Δελτία Εισόδου (Τα Δελτία Εισόδου θα διατίθενται με σειρά
προτεραιότητας από τις 20:00 στα ταμεία του ΘΕΑΤΡΟΥ REX, Πανεπιστημίου 48)
Ηλικίες Κοινού: Για όλη την οικογένεια
Χώρος: Ισόγειο του Θεάτρου REX, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
Atopos Contemporary Visual Culture
#TextMe_FluffyLibrary_Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου: Δράση μέσα στην εγκατάσταση από την καλλιτέχνιδα του έργου, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου -δράση-
#TextMe_Lab_Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου: Η οικειοποίηση μεθόδων σχεδίου και εκτύπωσης ως φεμινιστικής πρακτικής. -έκθεση-
#TextMe_FluffyLibrary_Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου: Το Fluffy Library έχει καταλάβει όλα τα δωμάτια του πρώτου ορόφου του ATOPOS CVC, ενσωματώνοντας- μέσα στο κυρίως έργο- τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας.
Ήδη, από τις 23 Απριλίου οπότε και ξεκίνησε αποτελεί ένα έργο σε εξέλιξη, μια κατοικήσιμη εγκατάσταση με γούνινα κοστούμια και λούτρινα γλυπτά -ουδέτερα ως προς το φύλο- , διαδραστικές αναγνώσεις, αναπάντεχες περφόρμανς και πολλές άλλες δράσεις. Ταυτόχρονα, είναι και ένα εργαστήριο παραγωγής ενός παραμυθιού, το οποίο διαμορφώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.
#TextMe_Lab: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου: Η οικειοποίηση μεθόδων σχεδίου και εκτύπωσης ως φεμινιστικής πρακτικής Η καλλιτέχνις Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, στις 2-6 Οκτωβρίου, στο ισόγειο του Atopos CVC θα διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από την ιδέα της οικειοποίησης παραδοσιακών μέσων έκφρασης και δημιουργίας, όπως η χαρακτική, που συχνά συνδέονται με μια ανδροκρατούμενη Ακαδημία, τον κατεξοχήν τόπο δράσης των νηφάλιων αρσενικών καλλιτεχνών με στερεοτυπικά αρρενωπό βλέμμα και μάτσο συμπεριφορές.
Στη διάρκεια αυτή θα δημιουργηθεί και ένα zine ως μια συλλογή από θραύσματα εικόνων και κειμένων που ασχολούνται με την κοινωνική απομόνωση, την απoαποστασιοποίηση ως ψυχική άμυνα και τους ψυχολογικούς κύκλους ανάκαμψης και υποτροπής.
Συντελεστές:
Καλλιτεχνική Επιμέλεια #TextMe Project: Βασίλης Ζηδιανάκης
Εικαστική Εγκατάσταση & Επιμέλεια Διάδρασης #TextMe_FluffyLibrary: Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου
Επιμέλεια παράλληλου προγράμματος #TextMe_Lab: Φιλ Ιερόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Σαρρή
Παραγωγή: Atopos CVC
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις: Παρασκευή 5 Οκτωβρίου: 20:00 - 23:00 (είσοδος ελεύθερη)
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης:
Atopos Contemporary VisualCulture, Σαλαμίνος 72, 10435 Αθήνα
Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε.)
Πιλοτικό Πρόγραμμα Πόλη 2 (Πόλη στο Τετράγωνο) – This is Athens του δήμου Αθηναίων
«Νύχτα Πολιτισμού στην Πλατεία Θεάτρου»
Οι δημιουργικές ομάδες που επαναλειτουργούν 7 κλειστά καταστήματα της Πλατείας Θεάτρου, μέσω της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» του Πόλη 2, αφηγούνται τη δική τους ιστορία: 7 καταστήματα στην Πλατεία Θεάτρου, 7 δημιουργικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς δίνουν τη δική τους ερμηνεία στη «Νύχτα Πολιτισμού», σε μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της πόλης.
Καλλιτεχνικά δρώμενα, θεματικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις θα πλαισιώσουν τη βραδιά της 5ης Οκτωβρίου, προσκαλώντας το κοινό να αφεθεί στην αφήγηση των δημιουργικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Πλατεία Θεάτρου. Η επαναλειτουργία των καταστημάτων αποτελεί μέρος της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» του πιλοτικού προγράμματος Πόλη 2 που υλοποιείται από το This is Athens του δήμου Αθηναίων.
Info:
Κρατήσεις θέσεων στο 210 3312002-3 (κα Μπάρμπαρα Μαλεύρη) ή μέσω email:
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης:
Πλατεία Θεάτρου – Ομόνοια
Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Όταν ο Απόλλωνας συνάντησε την Κάισσα
Ομιλία, συναυλία πιάνου και σκακιστικά σιμουλτανέ, όπου θα φωτιστεί η αναπάντεχη σχέση της σκακιστικής σκέψης με τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση.
Στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού: Τέχνες και Αφήγηση η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνουν ένα happening γύρω από το σκάκι και τη μουσική. Καλεσμένος ο μουσικός και σκακιστής Αχιλλέας Ζωγράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Music and Chess: Apollo Meets Caissa» (εκδ. Russell Enterprises, 2017).
Πρόγραμμα:
20:00 Ομιλία του συγγραφέα με παράλληλη συναυλία πιάνου
21:30 Οι διεθνείς μετρ Ηλίας Κουρκουνάκης και Εύα Κόντου, ο Fide Master Βασίλης
Κοτρότσος και η πρωταθλήτρια Ελλάδος Νέων Γυναικών Αμαλία Κουτσίδη, αντιμετωπίζουν
σε παράλληλα σκακιστικά σιμουλτανέ, μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους,
ηθοποιούς και άλλους φίλους της Βιβλιοθήκης και του Μεγάρου.
Συντελεστές:
Αχιλλέας Ζωγράφος (ομιλητής, μουσικός), Ηλίας Κουρκουνάκης, Εύα Κόντου, Βασίλης
Κοτρότσος και Αμαλία Κουτσίδη (σκακιστές)
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις:
20:00 – 21:00 Ομιλία και συναυλία
21:30 – 00:00 (τουλάχιστον) Σκακιστικά σιμουλτανέ
Για την παρακολούθηση της συναυλίας και της ομιλίας η είσοδος είναι ελεύθερη χωρίς
κράτηση θέσης.
Η συμμετοχή στα σιμουλτανέ θα γίνεται με φόρμα εγγραφής στο www.mmb.org.gr και σε
σκακιστικές ιστοσελίδες από τις 18 Σεπτεμβρίου
Συνδιοργάνωση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Μέγαρο Μουσικής
«12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη»
Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Περιφέρεια Αττικής-Κεντρικός Τομέας, Δήμος Αθηναίων, Γενικά Αρχεία του Κράτους, ΕΡΤ.
Κεντρική έκθεση: «14 ιστορίες αντίστασης»
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη του αντιστασιακού αγώνα των κατοίκων της Αθήνας κατά της γερμανικής κατοχής, μέσα από 14 προσωπικές ιστορίες. Η έκθεση «14 ιστορίες αντίστασης» επιχειρεί να αναδείξει τον αντιστασιακό αγώνα των Αθηναίων κατά των γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέσα από την επιλογή 14 προσωπικών ιστοριών, από τις χιλιάδες ιστορίες αντίστασης, επιχειρείται η σκιαγράφηση του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτισαν άτομα διαφορετικών κοινωνικών και ιδεολογικών καταβολών, διαφορετικής ηλικίας και φύλου. Η έκθεση αποτελείται από έντυπα και προκηρύξεις αντιστασιακών οργανώσεων, έγγραφα των ελληνικών αρχών, φωτογραφίες από αρχειακούς φορείς και ιδιώτες, χάρτες και έργα τέχνης, συνθέτοντας, με το υλικό αυτό, το πολύμορφο πλαίσιο του αντιστασιακού φαινόμενου στην πόλη.
Συντελεστές: επιμέλεια έκθεσης Γιάννης Γκλαβίνας – Μενέλαος Χαραλαμπίδης
Info:
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 9:00 – 21:00. Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή 9:00 – 14:30.
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος και διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Κτήριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Πάρκο Ελευθερίας – Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηνών.
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Γραφή και Ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος
Με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη, η έκθεση αυτή εστιάζει στη γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης των πλούσιων αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Με αφετηρία τα μοναδικά ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν, γραφές του ξακουστού αρχαιολόγου διαλέγονται δυναμικά με εικαστικές γραφές του καλλιτέχνη Αντώνιου.
Γραμμένα σε 13 γλώσσες, από Ρώσικα έως Αραβικά και Φαρσί, τα κείμενα του Σλήμαν λειτουργούν ως χρονικά της μύησης του σε διάφορους πολιτισμούς και την αποτυπώνουν υλικά. Παράλληλους προβληματισμούς προβάλλει η εργασία του Αντώνιου σε 70 και πλέον γλώσσες, αποκαλύπτoντας τη γραφή ως θαυμαστό πολύ-εργαλείο.
Συντελεστές: Μαρίνα Κοτζαμάνη, Επιμελήτρια έκθεσης
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις: 20.00-24.00. Ο καλλιτέχνης θα είναι παρών για να δίνει πληροφορίες στο κοινό σχετικά με την έκθεση.
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Σουηδίας 61, Αθήνα
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί υλικό από τα Αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Yπεύθυνη: Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan, Doreen Canaday Spitzer Archivist)
Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου 2018 – 31 Οκτωβρίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-20.00
Σάββατο: 9.00-14.00
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο
Δύο αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται μέσα από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ζωντανεύει με animation, έκθεση σχεδίων και αναγνώσεις ποιημάτων στα ελληνικά και Ιαπωνικά. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Νύχτας Πολιτισμού, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (Πινδάρου 6, Κολωνάκι, Αθήνα), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων θα πραγματοποιήσει προβολές animation των φοιτητών του Musashino Art University, που ασχολήθηκαν με τον Αλεξανδρινό ποιητή, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013, 2016, 2017 και 2018.
Θα διαβαστούν ποιήματά του στα ελληνικά-ιαπωνικά από τους παρευρισκόμενους, και θα πραγματοποιηθεί έκθεση σχεδίων και μεταφρασμένων ποιημάτων του στα Ιαπωνικά.
Τη βραδιά συντονίζει ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, συγγραφέας-σεναριογράφος, γνώστης της Ιαπωνικής γλώσσας και κουλτούρας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Επικεφαλής του project είναι ο Dino Sato, animator.
Συντελεστές:
Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Musashino Art University
European Animation Center
Info:
Ξεναγήσεις διάρκειας 30’ στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» πριν και μετά την εκδήλωση
Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, Ελεύθερη είσοδος
Χώρος & Διεύθυνση: Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, Αθήνα 10671
Ώρα: 20:00
Τόπος: Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς
Ένα Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους του θεάτρου
Τι μπορεί να συμβεί όταν οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά αφήνουν τα πόστα τους για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε ένα Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς μια νύχτα του Οκτωβρίου;
Τι μπορεί να συμβεί όταν μια ομάδα ανθρώπων – συνεργατών αλλάζουν δραστηριότητα και ρόλο, για να δοκιμαστούν ως ζωντανά εκθέματα μέσα σε ένα θέατρο μουσείο, πολλαπλά φορτισμένο από ην ίδια την ιστορία του;
Σε μια μοναδική ολονυχτία, στις 5 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι του ΔΘΠ, θα αφεθούν στα θαύματα, ως ένα σύγχρονο ανθρώπινο πλήθος, το οποίο θα δημιουργήσει τα δικά του συμβάντα σε όλους τους χώρους του Θεάτρου.
Ο Νίκος Διαμαντής – καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ – έχει την ιδέα αυτής της ολονύχτιας δράσης με τη συνεργασία των εργαζομένων του ΔΘΠ.
Σύλληψη -Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής
Συντελεστές: Όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις: 00.00-02.00
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 Πειραιάς
Instituto Cervantes de Atenas
Ισπανόφωνες ταινίες βασισμένες σε βιβλία
Μια ταινία από την Ισπανία και μια από το Ισημερινό, που αποτελούν μεταφορά λογοτεχνικών έργων στην μεγάλη οθόνη, και πραγματεύονται δυο ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία των δύο χωρών.
Συντελεστές Instituto Cervantes de Atenas, Πρεσβεία της Ισπανίας, Προξενείο του Ισημερινού
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις: 20.00 – 24.00
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών. Ομήρου 14.
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου / Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Από το κάρβουνο στον ατμό / From coal to steam
Ξενάγηση για ενήλικες και οικογένειες
Επισκεπτόμαστε τα κτίρια των Φούρνων, αγγίζουμε τα κορνούτα, μαθαίνουμε για την πρώτη ύλη της παραγωγής, το λιθάνθρακα. Στη συνέχεια, βρισκόμαστε στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου και γνωρίζουμε την τεχνολογικά πιο εξελιγμένη διαδικασία παραγωγής του υδαταερίου. Τέλος, ανεβαίνουμε στον Πύργο του κτιρίου, το Παρατηρητήριο, απ’ όπου μπορούμε να δούμε το παλιό εργοστάσιο από τα 30 μέτρα.
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις : 20.00 & 21.00
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο: 2130109325, Δευ.-Παρ. ώρες: 13.00-17.00
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Σημείο συνάντησης: Πωλητήριο Μουσείου
ΝΕΟΝ
NEON, Έργο στην Πόλη 2018 | Prosaic Origins | Ανδρέας Λόλης
Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει το Έργο στην Πόλη 2018 | Prosaic Origins, του Ανδρέα Λόλη στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, σε επιμέλεια Νάγιας Γιακουμάκη, επιμελήτριας και επικεφαλής Επιμελητικών Σπουδών, Whitechapel Gallery.
Μέσω του προγράμματος Έργο στην Πόλη ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.
Συντελεστές:
ΝΕΟΝ
Ανδρέας Λόλης | Andreas Lolis
Νάγια Γιακουμάκη | Nayia Yiakoumaki
Βρετανική Σχολή Αθηνών | British School at Athens
Info:
12 Σεπτεμβρίου – 14 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις: Έως 00:00 τα μεσάνυκτα
Ελεύθερη είσοδος για όλους. Δεν υπάρχει ανάγκη κράτησης θέσεων.
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Βρετανική Σχολή Αθηνών (Σουηδίας 52, Αθήνα)
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Έκθεση Prometheus 2.0
Συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτά, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, δρώμενα και video art, που προσεγγίσουν τα ερωτήματα και προβληματισμούς όπως: Πώς ο ποιητικός λόγος συναντιέται με το ψηφίο; Είναι δύναμη απελευθέρωσης ή περιορισμός η ανάπτυξη της τεχνο-επιστήμης;
Συμβάλει στην καλύτερη επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση η επιτάχυνση της διάχυσης της πληροφορίας; Υπάρχει ο Προμηθέας του σήμερα; Πώς «μεταλαμπαδεύει» τη γνώση και το φως; Είναι «Δεσμώτης»; Τίνος;
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Βασιλική Αντωνοπούλου, Κατερίνα Αντωνοπούλου, Χρύσα Βαλσαμάκη, Σίμης Γκατένιο, Νίκος Γιαβρόπουλος, Δήμητρα Δημοπούλου, Αγγελική Δουβέρη, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Εύα Καλογηροπούλου, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Μάρω Κουρή, Δήμητρα Κουστερίδου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαρίνα Μαλτέζου, Αντρέας Μαράτος, Αναστάσης Παναγής Μελέτης, Αίμη Μελετίου, Ελένη Μουζακίτη, Νίκος Μόσχος, Μάρια Μπαχά, Στράτος Μπιχάκης, Μάρκος Μπλάτσιος, Ισμήνη Μπονάτσου, Κώστας Ντάφλος, Αγγελική Ξηρόκωστα, Νίκος Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαδουλή, Μαρία Πάστρα, Μάριος Παύλου, Άντα Πετρανάκη, Μαρία Σεβαστάκη, Φοίβος Σοφοικίτης, Μάρθα Τσιάρα, Βούλα Φερεντίνου, Θοδωρής Χρυσικός.
Η έκθεση Prometheus 2.0 θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 02:00.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα είναι παρόντες από τις 22:00 ως 24:00 για να μιλήσουν με τους επισκέπτες για το έργο τους και την προσέγγισή τους στο θέμα της έκθεσης.
22:00 "N0de" οπτικοακουστική εγκατάσταση-παρουσίαση του Στράτου Μπιχάκη
Αίθουσα: Blackbox
Η εγκατάσταση Ν0de προσκαλεί τον επισκέπτη να διεισδύει σε ένα περιβάλλον όπου ο ήχος είναι στοιχειώδης, με πρόθεση την κατασκευή μίας εμπειρίας και την δημιουργία ενός είδους αλγοριθμικής χορογραφίας, χρησιμοποιώντας τον ήχο και το φως.
Eστιάζει στην εξερεύνηση των αντιληπτικών μηχανισμών του ανθρώπου μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμένων ερεθισμάτων, με μία διάθεση να παίξει με την πλαστικότητα του χώρου μέσω της τεχνολογίας και να ανακαλύψει χρονικά θραύσματα κρυμμένα στον ψηφιακό κόσμο.
Μέσα από την δημιουργία μίας χλωρίδας και πανίδας ψηφιακού υλικού και λογισμικού προσομοίωσης μηχανισμών αναπαραγωγής και επιβίωσης κατά αναλογία αυτών που συναντάμε στην φύση και τα δίκτυα επικοινωνίας των έμβιων όντων.
24:00 "Με αφορμή τον Προμηθέα" μια μεταμεσονύκτια δημιουργική περιήγηση στην έκθεση Prometheus 2.0.
Xώροι έκθεσης (ισόγειο, 1ος, 2ος όροφος)
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια παρατήρησης και αναζήτησης του χαμένου θησαυρού, οι επισκέπτες θα συνδέσουν το θεατρικό κείμενο με τα έργα, και αβίαστα θα δημιουργήσουν το δικό τους αφήγημα πάνω στο μύθο, με στόχο την ανάγνωση του στο σήμερα.
Με εργαλείο τους τη σύγχρονη τέχνη, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες / συμμετέχοντες, να αλληλοεπιδράσουν δημιουργικά με το αρχαίο δράμα και το συσχετισμό του με τις σύγχρονες προεκτάσεις του, την τέχνη και την τεχνολογία.
Δημιουργία-συντονισμός δράσης:
Nικόλ Λεβέντη, ιστορικός τέχνης, υπεύθυνη για τη θεωρητική τεκμηρίωση του κείμενου του καταλόγου και της δράσης - Καλλιόπη Λιαδή, εικαστικός, επιμελήτρια της έκθεσης
Διάρκεια: 50 λεπτά περίπου
Art Athina
Gallery night
Οι αίθουσες τέχνης σε Αθήνα και Πειραιά, τηρούν κοινό διευρυμένο ωράριο ως τις 00:00 γιορτάζοντας τη Νύχτα Πολιτισμού.
O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και η Αrt Αthina διοργανώνουν το Gallery night, μια εικαστική βραδιά ξεχωριστών διαδρομών μέσα στην πόλη. Οι αίθουσες τέχνης σε Αθήνα και Πειραιά, τηρούν κοινό διευρυμένο ωράριο, προσκαλώντας το ευρύ κοινό να περιηγηθεί σ’ αυτές και τις γειτονιές τους.
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις: 20.00-00.00
Είσοδος ελεύθερη
Ινστιτούτο Πούσκιν / Pushkin Institute
Ο συναρπαστικός κόσμος της ρωσικής γλώσσας
Γνωριμία με τη ρωσική γλώσσα: Εισαγωγή στη ρωσική γλώσσα. Η θέση της στο παγκόσμιο γλωσσικό πεδίο και δυνατότητες αξιοποίησής της. Η ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα. Οπτικοακουστική παρουσίαση: ιστορία, αξιοπρόσεχτα στοιχεία και δεδομένα, φθόγγοι και γράμματα
Info:
Ώρες λειτουργίας/πρόγραμμα/ξεναγήσεις 20:00 - 24:00
Με σειρά προτεραιότητας
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Φειδίου 18, Αθήνα 10678
Περιοδικό ΦΡΜΚ
Ποίηση στην αιχμή / Poetry at the edge
Η ομάδα του περιοδικού ποίησης ΦΡΜΚ παρουσιάζει μοναδικές περιπτώσεις στη σύγχρονη παγκόσμια ποίηση, ενώ η Παυλίνα Μάρβιν συνομιλεί με ξένους ποιητές που ζουν στην Αθήνα.
Α’ μέρος: Ποίηση στην αιχμή
Η ομάδα των ποιητών του περιοδικού ποίησης ΦΡΜΚ μας μιλούν για ποιητές και ποιήτριες που αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις στην παγκόσμια ποίηση του 20ού και 21ου αιώνα και έχουν μεταφραστεί (συχνά για πρώτη φορά) μέσα από τις σελίδες του περιοδικού στα 5 χρόνια κυκλοφορίας του. Με τους Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη και Γιάννα Μπούκοβα.
Β΄ μέρος: Οδύσσειες
Ποιήτριες και ποιητές από πολλές Ιθάκες που ζουν στην Αθήνα, διαβάζουν και συζητούν για το έργο τους: Adrianne Kalfopoulou (Εκδόσεις Μελάνι), Γιάννα Μπούκοβα (Εκδόσεις Ίκαρος), Ελένη (Suela) Ντούξη (Εκδόσεις Μελάνι), Momchilo Radich, Shaker Ali Moussa, Alicia E. Stallings. Συντονίζει η ποιήτρια Παυλίνα Μάρβιν.
Συντελεστές:
Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Adrianne Kalfopoulou, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Ελένη (Suela) Ντούξη, Momchilo Radich, Shaker Moussa Ali, Alicia Stallings / Iana Boukova, Eleni (Suela) Douksi, Katerina Iliopoulou, Panayiotis Ioannidis, Adrianne Kalfopoulou, Pavlina Marvin, Momchilo Radich, Shaker Ali Moussa, Alicia E. Stallings.
Info:
Ώρα: 20:00
Ελεύθερη συμμετοχή
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: The Black Duck Multiplarte, Χρήστου Λαδά 9α
Περιοδικό Ποιητική
Ο έναστρος ουρανός της ποίησης
Δέκα σημαντικοί Έλληνες ποιητές, που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και ανήκουν σε διαφορετικά ποιητικά ρεύματα, θα διαβάσουν ποιήματα δικά τους ή άλλων ποιητών, σχετικά με το θέμα της δράσης.
Συντελεστές: Χάρης Βλαβιανός, Μυρσίνη Γκανά, Άννα Γρίβα, Ζέφη Δαράκη, Δήμητρα Κωτούλα, Όλγα Παπακώστα, Στρατής Πασχάλης, Μαρία Τοπάλη Αντώνης Φωστιέρης, Δήμητρα Χριστοδούλου. / Dimitra Christodoulou, Antonis Fostieris, Myrsini Gana, Anna Griva, Dimitra Kotoula, Olga Papakosta, Stratis Paschalis, Maria Topali, Harris Vlavianos.
Info:
Ώρα: 20:00
Ελεύθερη συμμετοχή
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Ζάππειο Μέγαρο (Περιστύλιο)
Περιοδικό-Εκδόσεις ΘΡΑΚΑ
Πριν το βιβλίο / Prior to the book
Το περιοδικό Θράκα παρουσιάζει δέκα Έλληνες ποιητές και ποιήτριες της νεότερης γενιάς με ένα ή και περισσότερα βιβλία στο ενεργητικό τους, οι οποίοι θα διαβάσουν ανέκδοτα ποιήματά τους, είτε από την επόμενη δουλειά τους είτε από αυτά που δεν βρήκαν το δρόμο τους μέχρι σήμερα για το τυπογραφείο: Θάνος Γώγος (Εκδόσεις Θράκα), Λένα Καλλέργη (Εκδόσεις Γαβριηλίδης), Κωνσταντίνα Κορρυβάντη (Εκδόσεις Μανδραγόρας), Αλέξιος Μάινας (Εκδόσεις Μικρή Άρκτος), Ειρήνη Μαργαρίτη (Εκδόσεις Μελάνι), Ευτυχία Παναγιώτου (Εκδόσεις Κέδρος), Πέτρος Σκυθιώτης (Εκδόσεις Θράκα), Θωμάς Τσαλαπάτης (Εκδόσεις Εκάτη), Μαρία Φίλη (Εκδόσεις Μελάνι), Κατερίνα Χανδρινού (Εκδόσεις Sestina).
Συντελεστές:
Θάνος Γώγος, Λένα Καλλέργη, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Αλέξιος Μάινας, Ειρήνη Μαργαρίτη, Ευτυχία Παναγιώτου, Πέτρος Σκυθιώτης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Κατερίνα Χανδρινού
Info:
Ώρα: 20:00
Ελεύθερη συμμετοχή
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32
Ιώ Βουλγαράκη, σκηνοθέτρια
Μάτση Χατζηλαζάρου | Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο
«…Εμένα με κυνηγάει ο τόπος μου…»
Οι επιστολές της Μάτσης Χατζηλαζάρου στον Ανδρέα Εμπειρίκο (Παρίσι, 1946-47) ζωντανεύουν μέσα από μια ανάγνωση που συνδιαλέγεται ζωντανά με φλάουτο και κιθάρα στην ιστορική οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια.
Το 1946-47 η Μάτση Χατζηλαζάρου βρίσκεται στο Παρίσι. Από εκεί γράφει στον Ανδρέα Εμπειρίκο, με τον οποίο έζησε παντρεμένη ως το 1943. Μέσα από τις άλλοτε τρυφερές, άλλοτε καυστικές κι ενίοτε απελπισμένες επιστολές της στον πρώην ψυχαναλυτή, πρώην σύζυγο και τώρα στενό φίλο, αποκαλύπτεται τόσο η ίδια -η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια- όσο και μια σκοτεινή εποχή με ό,τι έχει αφήσει πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η ιστορική οικία Θεοτοκοπούλου στα Πατήσια θα φιλοξενήσει μια ανάγνωση αυτών των επιστολών της Μάτσης σε έναν ζωντανό μουσικό διάλογο με φλάουτο και κιθάρα.
Τα κείμενα που θα ακουστούν επελέγησαν από το βιβλίο του Χρήστου Δανιήλ Μάτση Χατζηλαζάρου-Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο, Εκδόσεις Άγρα.
Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ιώ Βουλγαράκη
Διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη
Παίζουν οι μουσικοί: Αλλέγρη Βουλγαράκη (φλάουτο), Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς (κιθάρα).
Info:
Ώρα: 20:00
Χώρος: Οικία Θεοτοκοπούλου 34, Πατήσια
Μανδραγόρας, περιοδικό-εκδόσεις Για την τέχνη & τη ζωή
Νάνος Βαλαωρίτης-Νικόλαος Κάλας ένας διάλογος / Υπερρεαλισμός και επαναστατικότητα στην τέχνη και τη ζωή.
Βαλαωρίτης-Κάλας ανέπτυξαν μια στενή σχέση στα λογοτεχνικά πράγματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με άξονα το υπερρεαλιστικό κίνημα.
Τον Νάνο Βαλαωρίτη (1921) και τον Νικόλα Κάλα (1907-31 Δεκεμβρίου 1988, Νέα Υόρκη) τους συνδέουν πολλά: γεννημένοι κι οι δυο στη Λωζάννη της Ελβετίας, γόνοι αστικών οικογενειών, προσανατολισμένοι σταθερά στον υπερρεαλισμό, στενοί γνώριμοι του Αντρέ Μπρετόν, ακολούθησαν παράλληλα μια πορεία στα γράμματα τόσο μέσω της ποίησης όσο και της δοκιμιακής γραφής συμβάλλοντας σταθερά στο ανάπτυξη του κινήματος.
Ο Κάλας δημοσίευσε στο περιοδικό Πάλι που εξέδιδε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην Αθήνα ο Νάνος Βαλαωρίτης, ενώ επανεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, με ανέκδοτα ποιήματά του, μέσω του περιοδικού Χνάρι (τεύχος 5/1975), που εξέδιδε ο Αντρέας Παγουλάτος στενός συνεργάτης του Νάνου Βαλαωρίτη.
Και για τους δυο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο καθένας, συνέβαλαν στην εδραίωση του επαναστατικού χαρακτήρα στου σουρεαλισμού στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα παρέμβασης του Νάνου Βαλαωρίτη για τον Νικόλα Κάλα.
Συντελεστές:
- Ελισάβετ Αρσενίου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο
Πανεπιστήμιο Θράκης: «Νάνος Βαλαωρίτης: υπερρεαλισμός σε χαλεπούς καιρούς»,
- Ελένα Κουντριάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η αλληλογραφία των Νάνου Βαλαωρίτη και Νικόλα Κάλας»
- Κώστας Κρεμμύδας, εκδότης-διευθυντής των εκδόσεων και του περιοδικού Μανδραγόρας: «Νάνος Βαλαωρίτης-Νικόλας Κάλας μια σχέση συνύπαρξης στον υπερρεαλιστικό ορίζοντα»
- Δημήτρης Τζουμάκας, δρ. Πανεπιστημίου Σύδνεϋ, συγγραφέας: «Αίτια αποσιώπησης του Νικόλα Κάλα από το λογοτεχνικό κατεστημένο της εποχής»
Infο:
Ώρα: 20:00
Ελεύθερη συμμετοχή
Χώρος και Διεύθυνση διεξαγωγής της εκδήλωσης: Polis Art cafe, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου
Νύχτες Πρεμιέρας, Νύχτες Πολιτισμού
Προβολή της ταινίας «Τα απομεινάρια μιας μέρας», του Τζέιμς Άιβορι (1993).
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει την ταινία «Τα απομεινάρια μιας μέρας», του Τζέιμς Άιβορι (1993) με τους Άντονι Χόπκινς, Έμα Τόμσον, Τζέιμς Φοξ, Χιού Γκραντ και Κρίστοφερ Ριβ.
Μεταφέροντας εξαιρετικά στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο μυθιστόρημα του ιαπωνικής καταγωγής (και κατόχου του Νόμπελ Λογοτεχνίας) Καζούο Ισιγκούρο, ο σκηνοθέτης του «Δωμάτιο με Θέα» και του «Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ», έφτασε να διεκδικεί 8 Όσκαρ και συνάντησε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική αναγνώριση με αυτό το αριστουργηματικό δράμα εποχής.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός πειθαρχημένου και υποδειγματικού μπάτλερ ο οποίος ανατρέχει στη ζωή του όταν συνειδητοποιεί, σε προχωρημένη πλέον ηλικία, ότι θυσίασε κάθε προσωπική του επιθυμία και ευτυχία στο όνομα του καθήκοντος. Με την υποστήριξη του British Council.
Info:
Ο χώρος και η ώρα προβολής της ταινίας θα ανακοινωθεί σύντομα
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας