Το Airbnb «τρώει» τη φοιτητική στέγη

Το Airbnb «τρώει» τη φοιτητική στέγη Facebook Twitter
Τα περισσότερα διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στις περιοχές κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές, όπως το Κουκάκι, η Καλλιθέα, το Παγκράτι, του Ζωγράφου ή τα Εξάρχεια, κρίνονται είτε ασύμφορα είτε διατίθενται για τουριστική αξιοποίηση. Φωτο: Eurokinissi
2

Κάθε χρόνο την περίοδο αυτή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Έτσι, τον Σεπτέμβρη, εθιμοτυπικά, οι είσοδοι των πολυκατοικιών γεμίζουν από πολυάριθμα ενοικιαστήρια που απευθύνονται αυστηρά σε φοιτητές. Η επέλαση του Airbnb, όμως, φαίνεται ότι έχει μεταβάλει πλήρως τον χάρτη του real estate.

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην οποία επιδίδονται οι επιτυχόντες συναντά, λόγω της δεδομένης συγκυρίας, αρκετές δυσκολίες και έχει εξελιχθεί σε «βραχνά» για πολλές οικογένειες. Ο κορεσμός εξαιτίας της ψηφιακής πλατφόρμας της «διαμοιρασμένης οικονομίας», η άνοδος στις τιμές των ακινήτων, η παλαιότητα πολλών κατοικιών και η απουσία οικοδομικής δραστηριότητας είναι οι λόγοι που καθιστούν «άθλο» την εξεύρεση φοιτητικής στέγης.

Ο κορεσμός εξαιτίας της ψηφιακής πλατφόρμας της «διαμοιρασμένης οικονομίας», η άνοδος στις τιμές των ακινήτων, η παλαιότητα πολλών κατοικιών και η απουσία οικοδομικής δραστηριότητας είναι οι λόγοι που καθιστούν «άθλο» την εξεύρεση φοιτητικής στέγης.


Τα περισσότερα διαμερίσματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στις περιοχές κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές, όπως το Κουκάκι, η Καλλιθέα, το Παγκράτι, του Ζωγράφου ή τα Εξάρχεια, κρίνονται είτε ασύμφορα είτε διατίθενται για τουριστική αξιοποίηση.
Μάλιστα, στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ιστορικού κέντρου η μέση τιμή ενοικίασης έχει ανέλθει στα 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θεωρείται μία από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών, όταν στην περιοχή του Κολωνακίου αντίστοιχα η τιμή κυμαίνεται στα 12 ευρώ το τετραγωνικό. Επιπρόσθετα, στην περιοχή Κουκάκι - Μακρυγιάννη, το 2015 η μέση τιμή για ενοικίαση κατοικίας διαμορφωνόταν στα 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σήμερα έχει ανέλθει στα 12 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση που ξεπερνά το 40%. Παράλληλα, στα Εξάρχεια η μέση τιμή το 2015 ήταν 5 ευρώ ανά τετραγωνικό και σήμερα πλησιάζει τα 8.


Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι της Airbnb στην Ελλάδα, η κοινότητά της έχει συνεισφέρει στην τοπική οικονομία περίπου 750 εκατομμύρια, τα οποία περιλαμβάνουν τα έσοδα από τις ενέργειες του διαμοιρασμού κατοικίας καθώς και τις δαπάνες των φιλοξενούμενων. Συγκεκριμένα, ο μέσος οικοδεσπότης έλαβε 2.850 ευρώ σε εισπράξεις και η μέση καταχώριση κατοικίας είχε 28 διανυκτερεύσεις, λιγότερο από τρεις διανυκτερεύσεις ανά μήνα. Επιπλέον, περίπου 40.000 οικοδεσπότες σε όλη την Ελλάδα πρόσφεραν τα σπίτια τους σε φιλοξενούμενους που ήθελαν να ζήσουν μια εμπειρία στη χώρα ως ντόπιοι.


Όλη αυτή η παράλληλη «ανθηρή» οικονομία της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδήγησε πριν από λίγες μέρες στα εγκαίνια της ψηφιακής πλατφόρμας που αφορά την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb ή άλλων αντίστοιχων εφαρμογών θα καλούνται να δηλώνουν τις κατοικίες που νοικιάζουν, σε ποιον τις νοικιάζουν και το χρονικό διάστημα ενοικίασής τους.


Είναι φανερό ότι η επικερδής βιομηχανία διανυκτέρευσης του Airbnb έχει αυξήσει την προσφορά των διαθέσιμων διαμερισμάτων κι έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.


Αντίθετα, στις φοιτητικές κοινότητες προκρίνεται, όπως είχε συμβεί παλαιότερα, η λύση της συγκατοίκησης. Άλλωστε, όλα τα κριτήρια που κάποτε λαμβάνονταν υπόψη για την ενοικίαση φοιτητικής στέγης, όπως η εύρεση διαμερίσματος δευτέρου ορόφου και άνω για λόγους ασφαλείας και κατά προτίμηση κοντά στην εκάστοτε σχολή, αποτελούν παρελθόν. Όπως τονίζουν στη LiFO παράγοντες της κτηματαγοράς, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αύξηση των μισθωμάτων που αγγίζουν ακόμη και το 100%.

Το Airbnb «τρώει» τη φοιτητική στέγη Facebook Twitter
Όπως τονίζουν στη LiFO παράγοντες της κτηματαγοράς, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αύξηση των μισθωμάτων που αγγίζουν ακόμη και το 100%. Φωτο: Eurokinissi


Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης κατοικίας θα προτιμήσει να μισθώνεται το ακίνητό του έναντι 40 ή 60 ευρώ ημερησίως μέσω της Airbnb παρά τη μηνιαία μίσθωση από έναν φοιτητή. Χαρακτηριστικά είναι όσα μας ανέφεραν από μεγάλο μεσιτικό γραφείο, ότι οι ιδιοκτήτες επιλέγουν αυτήν τη λύση, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι φοιτητές είτε καθυστερούν την πληρωμή, είτε δημιουργούν περισσότερες φθορές στα διαμερίσματα, είτε φεύγουν πριν να λήξει το μισθωτήριο. Επίσης, υπογραμμίζουν το πιο ουσιαστικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά: όταν ένας ιδιοκτήτης έχει αποκομίσει το κέρδος μιας μηνιαίας φοιτητικής μίσθωσης μέσα σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, ποιος ο λόγος να το παραχωρήσει σε φοιτητές;


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που μας παραχώρησαν, η τιμή για ένα επιπλωμένο δυάρι 15ετίας στο Κουκάκι μπορεί να ξεκινήσει από τα 600 ευρώ και να αγγίξει ακόμα και τα 900 ευρώ. Σε μια άλλη φοιτητική περιοχή όπως του Ζωγράφου ένα δώμα φτάνει ακόμη και τα 300 ευρώ, ενώ στην Καλλιθέα τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα στη βραχυχρόνια μίσθωση ξεπερνούν τα 400.


Ο άτυπος ανταγωνισμός Airbnb - φοιτητών έχει στρέψει πολλούς φοιτητές σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Μεταξουργείο, η Ακαδημία Πλάτωνος, οι οποίες σπάνια επιλέγονταν ως φοιτητική στέγη, αλλά τώρα η επιλογή τους είναι μονόδρομος, αφού είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες νεόδμητες πολυκατοικίες στις δημοφιλείς συνοικίες. Βέβαια, έχει δημιουργηθεί και μια νέα τάση, σύμφωνα με την οποία οι γονείς αποφασίζουν, αντί να νοικιάσουν, να αγοράσουν ένα σχετικά οικονομικό διαμέρισμα του οποίου η τιμή να μην ξεπερνά τα 40.000 ευρώ, ώστε τους μήνες που τα παιδιά τους δεν το χρησιμοποιούν, π.χ. τους τρεις θερινούς, να το υπενοικιάζουν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Αναντίρρητα, τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στον χώρο του real estate αποδεικνύουν ότι η «διαμάχη» φοιτητών και Airbnb έχει επιφέρει την απόλυτη αναστροφή στη ζήτηση - προσφορά ακινήτων.

Αθήνα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM