Ξεκίνησε η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας - Πού πάνε οι πρώτοι 100 πρόσφυγες

Ξεκίνησε η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας - Πού πάνε οι πρώτοι 100 πρόσφυγες Facebook Twitter
EUROKINISSI
7

Ξεκίνησε η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας με στόχο την ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών σε άλλες δομές φιλοξενίας. 

Ωστόσο οι ρυθμοί είναι αργοί καθώς μόνο 100 πρόσφυγες αναχώρησαν, σήμερα, με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα ενώ συνολικά 2.000 αιτούντες άσυλο θα φύγουν από τον καταυλισμό έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.


Προορισμός τους ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1200 ατόμων.

Ανάλογες αναχωρήσεις έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται όλη της επόμενη εβδομάδα με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

«Έχει δημιουργηθεί μία οριακή κατάσταση κατά κύριο λόγο στη Λέσβο στη Σάμο και στη Χίο, η οποία απαιτεί λύσεις. Η λύση είναι η αποσυμφόρηση».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ακόμα 1000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.


Στόχος είναι οι μαζικές αυτές μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως από τις αρχές του μήνα έχουν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι και δεσμεύθηκε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναχωρήσουν άλλοι 1.000. Ωστόσο παραδέχτηκε πως με αυτές τις κινήσεις «δεν λύνεται πλήρως το ζήτημα, αλλά απαλύνεται».

«Αν είναι στο ίδιο διάστημα να έρθουν πάλι άλλοι 1.675 που έχουν έρθει από την αρχή του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα, που πρέπει κι αυτό να το λύσουμε (...) Δεν μπορούμε να ζητάμε ανακατανομή στην Ευρώπη και να μην έχουμε ανακατανομή στην Ελλάδα», είπε ο κ. Βίτσας.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης στη Μόρια που απειλούν τη «σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».

«Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ' αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων» τόνιζαν οι ΓΧΣ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Λέσβο, εκ των οποίων 8.000 στη Μόρια (1.000 από την έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα), 1.200 στο Καρατεπέ και 800 σε σπίτια, στην Ηλιαχτίδα ή άλλους χώρους.

Ο κ. Βίτσας τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας για 10.000 άτομα, επισημαίνοντας ωστόσο πως όλα εξαρτώνται από τις προσφυγικές ροές και την διαδικασία ανακατανομής.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. 

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι εκτός από την ισχυροποίηση των ελέγχων των συνόρων και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής (Frontex), το βασικό ζήτημα που τίθεται είναι «ο Κανονισμός του Δουβλίνου 4 που προβλέπει την ανακατανομή.

Κλείνοντας, ο κ. Βίτσας εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη δράση των ΜΚΟ: «Θαυμάζω ιδιαίτερα τις ΜΚΟ που με ίδια μέσα και με τη συμπαράσταση του απλού κόσμου λειτουργούν τέλεια. Υπάρχουν μία σειρά οργανώσεις που πραγματικά βοηθάνε. Ιδιαίτερα στη Λέσβο, πολλές από τις ΜΚΟ που ήταν το 2015 και το 2016 έφυγαν κι έχουν μείνει οι σοβαρές. Και με αυτές συνεργαζόμαστε και λύνουμε ζητήματα». 

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει οι μαροκινοί & οι αλγερινοί στη θεσσαλονικη πώς σουλατσάρουν ελεύθερα ενώ κάποιοι άλλοι (Σύριοι ;) δεν μπορούν να το κουνήσουν ;Αλλά και αν αυτό γίνει πάνε μόνο από καταυλισμό σε καταυλισμό;
Εμένα με ενοχλει ότι εν μέσω της Αριστοτέλους, κοιτάνε σαν πεινασμένοι κοριτσάκια, μινάκια, μπουστάκια που προφανώς δεν τα είχαν ξαναδει (και συνηθίσει) και είναι μάλλον θέμα χρόνου να παρεκτραπει κάποιος/-οι και να γίνει το κακό...
Στο Γκουανταναμο βέβαια βρισκοσουν τσουβαλιασμένος από τους Αμερικάνους, όπου σου λιαρδιζαν κορμί, πνεύμα και σωμα. Στη Μόρια καταλήγεις περνώντας με δική σου επιλογή (άσχετα κατά πόσο είσαι ή νίωθεις αναγκασμένος) παράνομα τα σύνορα μιας χώρας, που στο κάτω κάτω γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι είναι σε μαύρα χάλια. Ολ δατ σεντ, οφείλουμε να εξανθρωπίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. ΕΙΔΙΚΑ όταν οι έχοντες τα ηνία θέλουν να λέγονται και "αριστεροί".
Τα σύνορα τα περνάς παράνομα όμως γιατί ξέρεις πως η Ε.Ε. προσφέρει δωρεάν Παιδεία, Υγεία, διαμονή, επιδοματα, περισσότερες ευκαιρίες και μία πολύ καλή ισοτιμία να κάνεις περιουσία στην πατρίδα σου. Διαφορετικά θα έμεναν Τουρκία, που βρίσκεται πιο κοντά στο πνεύμα τους.
Προσωπική μου πεποίθηση (δεν έχω αποδείξεις - μόνο ενδείξεις) είναι ότι είναι απλά ένα στημένο παιχνίδι από Κεντρο-ευρωπαίους που -με τον φόβο της Κίνας- ψάχνουν φτηνα εργατικά χέρια για την παραγωγή τους. Αλλιώς, θα μπορούσαν πχ να μοιράζουν ταυτότητες προσωρινής διαμονής και θα τους επέστρεφαν στις χώρες τους όταν θα τέλειωνε το εκει πατιρντι.
https://www.lifo.gr/print/shortcut/208360/oi-trolofarmes-toy-internet-o-koylis-o-aleksis-kai-to-psyxropolemiko-ntelirioΤο θεωρώ λίγο απίθανο ένα πεντάχρονο παιδάκι από τη Συρία να ξέρει τι είναι το Γκουαντάναμο ή να ξέρει αγγλικά. Η εκμετάλλευση της εικόνας παιδιών από ενήλικες για ίδιον πολιτικό όφελος είναι κάτι αισχρό. Όπως και η αναπαραγωγή της εκμετάλλευσης αυτής από τα ΜΜΕ.Αυτά ως προς την εικόνα.Ως προς την ουσία στο Γκουαντάναμο όσοι πήγαν, πήγαν μετά από απαγωγή. Στη Μόρια πληρώσαν έναν βαρκάρη να τους πάει "απέναντι" αφού είχαν διασχίσει άλλες χώρες και πολιτείες. Τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα και να γίνονται μοχλός πίεσης είτε προς τα εδώ είτε προς τα εκεί είναι αισχρό και ανέντιμο.Νομίζω ότι η συγκεκριμένη εικόνα ήταν μια άστοχη επιλογή (και πρέπει να αλλαχθεί καθώς συντάσσεται με πολύ συγκεκριμένη τάση πολιτικής προπαγάνδας).