To υπέροχο αυτό νεοκλασικό στην Ηρακλειδών στο Θησείο, υπήρξε το κτίριο που στέγασε τους στάβλους του Βασιλιά Όθωνα, στην συνέχεια έγινε φυλακή, αργότερα σχολείο και τελικά στα 80's μετατράπηκε στο ροκ στέκι Stavlos. Πριν από περίπου ένα χρόνο μπήκε λουκέτο και τα φώτα του Στάβλου έκλεισαν. Σήμερα όμως, ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κτίρια της πόλης μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο χώρο υψηλής αισθητικής όπου τέχνη, γεύση, φεστιβάλ, γκαλερί, καταστήματα και συναυλίες "συνεργάζονται" υπό την σκέπη του ολοκαίνουργιου Root Artspace.
Το Root Artspace ανοίγει απόψε χωρίς grand opening εγκαίνια με πάρτι με celebrities, αλλά δίνοντας τον πρώταγωνιστικό ρόλο στους στην Root Artspace Society, μια κοινότητα αφιερωμένη στους καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με το χώρο με σκοπό να ενώσει δημιουργικούς ανθρώπους, να εμπνεύσει και να υποστηρίξει συνεργασίες. Μια καινούργια πλατφόρμα διασκέδασης...
Θέλαμε να κάνουμε έναν ακομπλεξάριστο δυναμικό χώρο, που θα μπορείς παντού να κάνεις τα πάντα και ταυτόχρονα, να αγκαλιάζει ο χώρος αυτός κάποιο πολύ σημαντικό event, καθολικά. Είναι σαν ένας ζωντανός χώρος, έτσι τον περιγράφω, με όλα τα μέλη του σώματος να συμμετέχουν γύρω απ' αυτό.
Το Root Artspace περιληπτικά...
Για το Root Artspace η γεύση είναι μια μορφή τέχνης. H δημιουργική κουζίνα του Root είναι μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος ποιοτικής διατροφής. Συνδυάζοντας το σύγχρονο αστικό φαγητό με την αρχέγονη Paleo διατροφή, η ομάδα του Root και η chef Αυγερία Σταπάκη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό ένα μενού Paleo friendly, με φρέσκες και ακατέργαστες πρώτες ύλες βασισμένο στη μεσογειακή κουζίνα. Το wellness bar όπως και το cocktail list εμπνεύστηκε ο bartender Γιάννης Σαμαράς όπου παρουσιάζει τη νέα τάση σε cocktail και ροφήματα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη. O καφές περιλαμβάνει speciality ποικιλίες από όλο τον κόσμο ενώ δε λείπουν ιδιαίτερες επιλογές όπως μίγματα από βότανα και αντιοξειδωτικά ροφήματα κακάο. Κρυμμένο μυστικό το υπόγειο κελάρι του χώρου με περίπου 50 επιλογές κρασιών ενώ στα συν του χώρου είναι και οι (σπάνιοι στην Αθήνα) χώροι μη καπνιστών που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θυμίζουν απομόνωση.Στο κατάστημα Rooted Records θα βρείτε επιλογές βινυλίων από jazz, blues και ethnic μέχρι πειραματική σκηνή και avant garde. Την επιμέλεια της μουσικής του χώρου αναλαμβάνουν αναγνωρισμένοι DJ της Αθήνας και οι ήχοι περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω είδη αλλά και θεματικές βραδιές. Από το μουσικό πρόγραμμα του Root δε λείπουν οι guest εμφανίσεις DJ αλλά και οι unplugged live συναυλίες σημαντικών μουσικών.
Ο Ανδρέας είναι η ψυχή και ο ιδιοκτήτης μαζί με μια ομάδα ανθρώπων από το χώρο της τέχνης, της εστίασης και της ethnic μουσικής σκηνής. Από την πρώτη στιγμή που η ομάδα είδε το χώρο εμπνεύστηκε την ιδέα του Root Artspace και έσπευσε να την κάνει πράξη: "Η ιδέα ξεκίνησε 10 Αυγούστου, όταν μπήκα στον χώρο εδώ και είδα τον παλιό «Στάβλο» το προηγούμενο μαγαζί που ήταν rock bar. To 1845 ήταν οι στάβλοι του Όθωνα, η «Ηρακλειδών» ήταν ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Αθήνας, όπως είναι σήμερα η Ερμού, και επειδή το πρώτο εμπορικό μέσο τότε ήτανε τα ζώα, όπως είναι σήμερα τα αυτοκίνητα, υπήρχανε οι ζωοπανηγύρεις. Γι' αυτό το λόγο και ο βασιλιάς Όθωνας έκανε τους στάβλους του εδώ και είχε τα βασιλικά άλογα. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έγινε σχολείο, δημοτικό. Και μέχρι το 1989 το κτίριο στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο του Θησείου. Παρότι τη δεκαετία του '90 τον ζήσαμε τον «Στάβλο» σε ωραία live και ωραίες στιγμές, και ήταν και το πρώτο μαγαζί στο Θησείο που έγινε. Κάποια στιγμή άρχισε να γίνεται λίγο πιο ροκ το concept, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια σίγουραπαρήκμασε. Μπήκα στον χώρο, τον είδα και όσοι φίλοι με ξέρουν και όσοι άνθρωποι με γνωρίζουν μου είπανε ότι μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να το αναλάβει αυτό. Όσοι έμπαιναν και έβλεπαν αυτόν τον χώρο, απλά έφευγαν. Ήτανε στην χειρότερη κατάσταση που μπορείς να φανταστείς. Ήτανε ένα κατεστραμμένο κτίριο, με πάρα πολλά ελαττώματα, και αισθητικά ήτανε από κάποια άλλη εποχή, σαν βγαλμένο από κάποια ταινία σουρεαλιστική. Ευτυχώς που ο Μιχάλης ο Καραμούζης δέχτηκε, με τον οποίο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι. Ο Μιχάλης είναι καλλιτέχνης, σχεδιάζει έπιπλα και φωτιστικά, αλλά επιμελείται και χώρους, ως interior designer. Το Six Dogs, τον Κήπο, το Drunk Sinatra.
"Μιχάλη θέλω να κάνεις το ωραιότερο μαγαζί που έχεις κάνει στην καριέρα σου μέχρι σήμερα και να κάνεις και τον πιο ωραίο χώρο στην Αθήνα". Εάν ο Μιχάλης δεν μου έλεγε «ναι», δεν θα έμπαινα στο project αναφέρει ο Ανδρέας ο οποίος μας περιγράφει την μαραθώνια, υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε ώστε να καθαριστούν όλα τα μπάζα και να γίνει αποκατάσταση του κτιρίου. "Πετάξαμε 15 φορτηγά με μπάζα. Ξεκουράσαμε το κτίριο και κάναμε έναν χώρο, ο οποίος σέβεται το νεοκλασικό ύφος του κτιρίου από την τοιχοποιία και την παλιά αυλή μέχρι την κεραμιδοσκεπή."
To team του Root Artspace
Γιάννης Σαμαράς
Ο Γιάννης είναι βραβευμένος mixologist, bartender και οργανωτής κορυφαίων σεμιναρίων mixology για όλες τις μεγάλες εταιρίες εμπορίου ποτών στην Ελλάδα. Είναι κύριο στέλεχος στην ομάδα Bar Solutions, ιδιοκτήτης του Dalliance House στη Κηφισιά, και μαζί με το WSPC δίπλωμα του αποτελεί μεγάλο μέρος της σκηνής των ποτών στην Ελλάδα. Μεγάλωσε κάνοντας σερφ, δεν τρώει γλουτένη, και του αρέσει να κάνει σχέδια για το μέλλον. Στο Root o Γιάννης είναι η καρδιά του μπαρ, έχει δημιουργήσει το μενού των ποτών, και θα φέρει στο επίκεντρο το mixology με το ερχόμενο φεστιβάλ mixology που θα διοργανώσει.
Ανδρέας Μητσόπουλος
Ο Ανδρέας είναι η ψυχή και ιδιοκτήτης του Root Artspace. Όταν είδε το χώρο σχεδίασε ξεκάθαρα στο μυαλό του την υλοποίηση της ιδέας και έσπευσε να την κάνει πράξη. Παραγωγός φωτογραφήσεων σε συνεργασία με μεγάλους οίκους του εξωτερικού, φανατικός ταξιδιώτης και λάτρης του καφέ με εμπειρία στο χώρο του speciality coffee.
Αυγερία Σταπάκη
Η Αυγερία σπούδασε μαγειρική στην Chef d'Oeuvre και ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμινάρια μοριακής γαστρονομίας. Δούλεψε δίπλα στον Στέφανο Σταμίδη, και, με τον Νίκο Καραθάνο, στο εστιατόριο HYTRA, το οποίο είναι βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin. Εκεί μυήθηκε στην τέχνη της γαστρονομίας και απέκτησε τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και κυρίως στα μεσογειακά υλικά, τα οποία και χαρακτηρίζουν την κουζίνα της. Η Αυγερία είναι η chef του Root, έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει το μενού μας επικεντρωμένη στις μεσογειακές γεύσεις, βιολογικά υλικά και την Paleo διατροφή.
Γιώργος Αργιτάκης
Ο Γιώργος φροντίζει για τη μουσική ταυτότητα του Root. Εκτός από DJ και ειδικός στα ηχητικά συστήματα υψηλής ποιότητας είναι ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές βινυλίων στην Ελλάδα, την οποία και είναι πρόθυμος να μοιραστεί με το κοινό του Root Artspace κάποια βράδια την εβδομάδα που θα βρίσκεται στα decks του. Ανέλαβε την υλοποίηση της ιδέας του Rooted records, του καταστήματος βινυλίων που θα λειτουργεί μέσα στο Root. Εκεί έχει επιμεληθεί μια επιλεκτική γκάμα από τα καλύτερα βινύλια από διάφορα είδη -ξένης κυρίως- μουσικής παγκοσμίως.
Άντζελα Τσέπα
Η Άντζελα, συνιδιοκτήτρια του Root Artspace, με σπουδές σε Fine Arts και πολύχρονη θητεία στο χώρο της επικοινωνίας αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας στα project του χώρου. Μέσω του Root Artspace θέλησε να φέρει από το εξωτερικό, όπου και έζησε αρκετά χρόνια, τις νέες παγκόσμιες διατροφικές τάσεις αλλά και να μοιραστεί το πάθος της για το χώρο της τέχνης με το κοινό της Ελλάδας.
Θα μπορείς να τρως και να πίνεις παντού, να ακούς οτιδήποτε, δεν θα είναι «τρώμε εδώ, πίνουμε εδώ, εδώ βλέπουμε τέχνη», κάνουμε ότι γουστάρουμε παντού και συμμετέχουμε.
"Ο καθένας έχει αναλάβει το δικό του τμήμα και το δικό του κομμάτι, αυτού του δυναμικού χώρου..." είναι ο προσδιορισμός της ταυτότητας του Root Art Society."Και επίτηδες τον λέω «δυναμικό χώρο», θέλω να αποποιηθώ του προσδιορισμού «πολυχώρος» εσκεμμένα, γιατί είναι καθαρά θέμα φιλοσοφίας. Θέλαμε να κάνουμε έναν ακομπλεξάριστο δυναμικό χώρο, που θα μπορείς παντού να κάνεις τα πάντα και ταυτόχρονα, να αγκαλιάζει ο χώρος αυτός κάποιο πολύ σημαντικό event, καθολικά. Είναι σαν ένας ζωντανός χώρος, έτσι τον περιγράφω, με όλα τα μέλη του σώματος να συμμετέχουν γύρω απ' αυτό. Δηλαδή η μουσική, το μπαρ, η κουζίνα, τέχνες."
"Δεν θα παίζουμε δυνατά, θα κλείνουμε νωρίς, θα είναι ένας ευγενικός χώρος. Δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τα μπαρ.Θέλουμε οι Αθηναίοι, και όχι τόσο οι μεγάλοι ή οι μικροί, οποιεσδήποτε ηλικίες, άνθρωποι όμως που είναι μοντέρνοι, που είναι σύγχρονοι και που έχουνε όρεξη για να μάθουν καινούρια πράγματα, να περνάνε την ώρα τους εδώ και όχι να είναι ένα μπαρ της Αθήνας που θα ανοίγει το βράδυ. Είναι πιο πολύ ένας χώρος μεσημεριανός – απογευματινός, που το 60% είναι τέχνη και το 40% είναι εστίαση, που θα μπεις μέσα και θα τον ανακαλύψεις μόνος σου, θα πλοηγηθείς για να ψάξεις να βρεις γιατί ακούω αυτή τη μουσική, από πού μπορώ να την πάρω, πώς θα κατέβω κάτω στο κελάρι να βρω το κρασί μου μόνος μου, θα πας στους πάνω χώρους, να δεις ότι μπορείς να βρεις και κάποια αντικείμενα τέχνης στα οποία τρως ή ακουμπάς ή κάθεσαι, αλλά μπορείς να τα αγοράσεις και για το σπίτι σου.
Θα έχει δράσεις σε χώρους, αλλά δεν θα έχει δράσεις μόνο για να έχει. Δεν θα ήθελα να το λειτουργήσουμε σαν ένα πολιτιστικό κέντρο, που κάθε μέρα πρέπει να γίνεται κάτι. Για παράδειγμα, τις Τρίτες, ο Μιχάλης ο Μιτακίδης, ο ιδρυτής των Active Member, μαζί με τον Γιώργο τον Αργιτάκη, στο μεγάλο τραπέζι θα στήνουνε 4 πικ-απ και θα κάθονται απέναντι στο τραπέζι, στις δύο κεφαλές του τραπεζιού, και ενδιάμεσα θα κάθεται κόσμος, που θα τους απολαμβάνει να παίζουν back to back με σπάνια βινύλια. Ο χώρος δηλαδή καμιά φορά δημιουργεί τον καμβά για τους καλλιτέχνες ή εικαστικούς ή visual artists ή μουσικούς να κάνουνε δικά τους πράγματα.
Θεωρώ ότι είναι μία πολύ καθαρή γειτονιά, η Ηρακλειδών, ως δρόμος, είναι ένας καθαρός πεζόδρομος και πολιτισμένος, είμαστε κάτω από την Ακρόπολη, η ιστορικότητα και η ενέργεια που έχει η περιοχή είναι σπουδαία. Δεν έχει σημασία αν τα τελευταία πέντε χρόνια το Θησείο έπεσε και ανέβηκε η Αγία Ειρήνη και αύριο θα ανέβουν τα Πετράλωνα.
H Aθηνά, που εργάζεται ως event planner στο χώρο, πιστεύει ότι τώρα είναι ευκαιρία για καινούρια event, τα οποία να έχουνε μία διαφορετική οπτική για την Αθήνα: "Nα μην είναι το generic, ότι όπως είπε και ο Ανδρέας, θα γίνει ένα live, για να γίνει ένα live, αλλά θα γίνεται κάτι για να μάθει ο κόσμος στην Αθήνα καινούρια πράγματα, καινούριες εμπειρίες, από Ελλάδα, από εξωτερικό, event για αγγλόφωνους, το καλοκαίρι για τους τουρίστες, θα είναι, όπως είπε και ο Ανδρέας, ακομπλεξάριστο. Θα μπορεί να είναι ανοιχτό και προσιτό σε όλους, ανεξάρτητα από το πού είναι, τι ηλικία είναι, τι τους αρέσει, γιατί θα βρούνε κάτι που θα τους αρέσει εδώ και θα μπορούν να ασχοληθούν και να δημιουργήσουν πράγματα. Και γι' αυτό φτιάξαμε και το society, στην ιστοσελίδα, για να μπορεί ο οποιοσδήποτε καλλιτέχνης, είτε είναι designer, είτε είναι σεφ, είτε είναι τραγουδιστής, αρχιτέκτονας, ιστορικός, να δημιουργήσει σχέσεις παράλληλα με άλλους καλλιτέχνες και να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη κοινότητα. Μια πλατφόρμα συνεργασίας και έμπνευσης.
"Tο Φεβρουάριο θα έχουμε ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου με guest speakers από το εξωτερικό και πάνω από 1500 ταινίες που έχουνε στείλει από 89 χώρες για να διαλέξουμε. Έχουμε εκθέσεις ζωγραφικής. Η Ειρήνη Γουλανδρή έχει φτιάξει έργα σε πορσελάνη, τα οποία θα φαίνονται και στην κουζίνα, όταν έρθει κάποιος να φάει, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πιάτο και να δει το έργο, αλλά θα φαίνονται και εικαστικά στον εκθεσιακό χώρο που έχουμε πάνω. Έχουμε άλλη έκθεση, καθαρά ζωγραφικής, που θα είναι 14 Φεβρουαρίου. Και γενικά συνέχεια προκύπτουν καινούργια και φρέσκα πράγματα.
Άρα είμαστε κάτι σαν μπουτίκ ψυχαγωγίας. Θα μπορείς να τρως και να πίνεις παντού, να ακούς οτιδήποτε, δεν θα είναι «τρώμε εδώ, πίνουμε εδώ, εδώ βλέπουμε τέχνη», κάνουμε ότι γουστάρουμε παντού και συμμετέχουμε.
σχόλια