Συνολικά 50 μετασεισμοί σε 17 ώρες έχουν σημειωθεί στη Ζάκυνθο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που αναστάτωσε το νησί περίπου στις 2 τα ξημερώματα.
Αυτό σημαίνει πως κάθε χώρα το νησί ζει κατά μέσο όρο τρεις μετασεισμούς (αρκετοί από αυτούς άνω των 4,5 Ρίχτερ) με τους κατοίκους να είναι ανήσυχοι μεν, αλλά ψύχραιμοι. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα οι κάτοικοι αποφεύγουν να παραμείνουν στο σπίτι τους και επιλέγουν καφετέριες και γενικότερα εξωτερικούς χώρους.
Πάντως, η γενική εντύπωση είναι πως το νησί «άντεξε» από το δυνατότερο σεισμό εδώ και δεκαετίες και οι υλικές ζημιές είναι περιορισμένες, δεδομένης της έντασης του φαινομένου. Σημαντικό αυτή την ώρα είναι γίνει σαφές το μέγεθος των ζημιών στο λιμάνι.
Σήμερα, σχολεία και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά. Κλιμάκιο μηχανικών πραγματοποιεί ελέγχους αρχικά στα δημόσια κτήρια και στην συνέχεια σε κτήρια για τα οποία οι ιδιώτες ενημερώνουν για ζημιές.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο κρίσιμο 48ωρο με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η συνεδρίαση έγινε υπό την Προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα το φαινόμενο εξελίσσεται ικανοποιητικά και αυτό που αναμένεται είναι η εκδήλωση σεισμού της τάξεως των 5,8 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία καθώς πρόκειται για δόνηση 300 φορές μικρότερη από αυτή που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα. Σημειώνεται ακόμη πως σύμφωνα με τον κ. Ταφύλλη, το νησί και ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασαν παραδειγματικά στο φαινόμενο.
Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού ένας προς έναν οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό.
Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι , Παναγούλα αλλά και το Κάστρο της Μπόχαλης.
Η ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια περιορίζεται ευτυχώς σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στο λιμάνι.
Κλιμάκιο του Αστεροσκοπείου στο νησί
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ύστερα από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου, κλιμάκιο μεταβαίνει στη Ζάκυνθο για την λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Αναλυτικότερα το δελτίο αναφέρει:
«Αμέσως μετά τον σφοδρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή. Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο (μέσω κινητής τηλεφωνίας) στις εγκαταστάσεις του Γ.Ι. /ΕΑΑ στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού. Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά ΜΜΕ και το κοινό στις πληγείσες περιοχές».
σχόλια