Ο Steve Wynn έρχεται στην Αθήνα

Ο Steve Wynn έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Αν κάνεις google το όνομα του Steve Wynn στο διαδίκτυο σου βγαίνουν οι φωτογραφίες ενός χαμογελαστού μεγαλομεγιστάνα του Λας Βέγκας ο οποίος φαίνεται αρκετά μεγάλος σε ηλικία και με βαμμένο μαλλί. Και έχει λίγο πλάκα αν το καλοσκεφτείς αλλά καμία σχέση με τον Steve Wynn των Dream Syndicate.  Οι Dream Syndicate ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού. Και όχι άδικα.

Σχηματίστηκαν το 1981 στο Λος Άντζελες και άνηκαν στην σκηνή που ονομάστηκε αργότερα Praisley Underground.  Τα συγκροτήματα τότε ενσωμάτωσαν ψυχεδελικά στοιχεία στην μουσική τους και είχαν μια τάση να δανείζονται από τον ήχο των Byrds.

Θα είναι μια μοναδική εμφάνιση – κάτι που δεν έχω επιχειρήσει ποτέ. Μπορώ να καλύψω ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μου και πολλούς ήχους και δυναμικές. Θα υπάρχουν στιγμές που θα αισθάνεστε ότι παίζω με όλη την θορυβώδη μπάντα μου και άλλες στιγμές που θα νομίζετε ότι σας τραγουδάω στο αυτί. Έχω την εντύπωση ότι θα σας αρέσει.

Αυτό έκανε και τον ήχο των Dream Syndicate μοναδικό. Ούτε ακριβώς post-punk, ούτε ακριβώς ψυχεδέλεια αλλά γεμάτο μελωδία και χρώμα. Στην σύντομη καριέρα τους – το έληξαν το 1989 – δεν είχαν ποτέ μεγάλη επιτυχία αλλά ήταν καθοριστικοί για τις σόλο προσπάθειες του Steve Wynn. Το 2012 επανασυνδέθηκαν και πήγε απρόσμενα καλά.

Προς το παρόν όμως ο Steve Wynn συνεχίζει να βγάζει μόνος του άλμπουμ και να εμφανίζεται σε ιδιαίτερα σετ όπως αυτό που θα δούμε στην Αθήνα και στο Tiki.  Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην χώρα μας και θυμάται ακόμη την πρώτη συναυλία που έδωσε εδώ το 1986. 

Ο Steve Wynn έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter

Που σε πετυχαίνουμε και τι κάνεις αυτή την στιγμή;

Είμαι σε ένα λεωφορείο και πηγαίνω προς το Βερολίνο. Είναι η 10η συναυλία μου σε 10 μέρες και έχω μία ακόμη εμφάνιση πριν κάνω ένα μικρό διάλειμμα από την πρόσφατη σόλο ηλεκτρική περιοδεία μου. Βασικά μου αρέσει να παίζω κάθε μέρα – σε κρατάει στο παιχνίδι και σε φόρμα και έτοιμο για όλα. Έτσι θα νιώθω όταν θα φτάσω στην Αθήνα σε λίγες μέρες.

Πώς αποφάσισες να επανασυνδέσεις τους Dream Syndicate πριν από 3 χρόνια;

Ήταν από αυτά τα αυθόρμητα πράγματα – έγινε μια προσφορά, μια προσφορά που δεν μπορούσα να αρνηθώ και φάνηκε ότι ήταν η ώρα να το προσπαθήσουμε – και ο Jason Victorαποδείχτηκε η ιδανική και η πιο τέλεια επιλογή για να είναι ο νέος μας κιθαρίστας. Μας έβαλα σε μια κατάσταση που θα κλείναμε μόνο μερικές συναυλίες – για να δούμε απλά αν δουλεύει. Και δούλεψε! Πέρα από κάθε προσδοκία. Έτσι νομίζω ότι θα συνεχίσουμε.  

Ποιο είναι νομίζεις το βασικό συστατικό που έκανε τους Dream Syndicate τόσο αξιομνημόνευτη μπάντα;

Νομίζω ότι κάναμε ένα είδος μουσικής που πολλοί άνθρωποι αγαπούσαν αλλά δεν άκουγαν εκείνη την εποχή – αυτό το μπέρδεμα ψυχεδέλειας και garage rock μαζί με punk rock και στην παράδοση των παλιών τραγουδοποιών. Είναι ένα κλασικό μιξ που δεν το άκουγες πουθενά τότε. Και νομίζω ότι το κάναμε καλά και χωρίς φόβο.

Τι θυμάσαι περισσότερο από την πρώτη σου επίσκεψη στην Αθήνας το 1986;

Θυμάμαι ότι παίζαμε σε ένα πάρκο και το σύστημα ήχου χάλασε και έκανα το μόνο πράγμα που μου φάνηκε λογικό τότε –Έβαλα στο τέρμα τα μόνιτορ για να ακούει το κοινό. Νομίζω ότι έγινα κάτι σαν ήρωας και το πιο σημαντικό δημιούργησα μια φιλία με τους Έλληνες φαν μου που μέχρι και σήμερα θεωρώ ότι είναι κάτι ιερό.

Έχεις μετανοιώσει για τίποτα όλα αυτά τα χρόνια;

Όχι. Καθόλου.

Πώς περιμένεις να βρεις την Ελλάδα σε καιρό κρίσης; Ακούς τις ειδήσεις για το τι συμβαίνει εδώ; Ποια είναι η άποψη σου;

Ναι, μαθαίνω τι γίνεται και ελπίζω ότι η χώρα να αλλάξει σελίδα μετά τις τελευταίες εκλογές. Ξέρω ότι στην Αμερική υπάρχει πολύ πίεση από τη δεξιά για αυστηρά μέτρα και για να κοπούν προγράμματα και δουλειές – ένας ηλίθιος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια οικονομική κρίση. Είναι ευγνώμων που ο Ομπάμα έχει μπορέσει να μας κρατήσει μακριά από μια καταστροφική πορεία και ελπίζω να μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η αυστηρή πολιτική – είτε προέρχεται από την Μέρκελ ή τον Μπένερ – απλά δεν λειτουργεί.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σου στην Αθήνα;

Θα είναι μια μοναδική εμφάνιση – κάτι που δεν έχω επιχειρήσει ποτέ. Μπορώ να καλύψω ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μου και πολλούς ήχους και δυναμικές. Θα υπάρχουν στιγμές που θα αισθάνεστε ότι παίζω με όλη την θορυβώδη μπάντα μου και άλλες στιγμές που θα νομίζετε ότι σας τραγουδάω στο αυτί. Έχω την εντύπωση ότι θα σας αρέσει.

Tiki Bar, Φαλήρου 15, Κουκάκι

Δευτέρα 16 Μαρτίου με είσοδο 12 ευρώ

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ