ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
- 1 κ. μαύρα φασόλια
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 πράσο
- 1 φύλλο δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό για 24 ώρες.
- Σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζουμε, ρίχνουμε τα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια, αφαιρούμε τα λαχανικά και τα χτυπάμε σε μούλτι μέχρι να γίνουν πουρές.
- Αδειάζουμε τον πουρέ σε μπολ, τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 1 κ. πουρές φασόλι
- 60 ml ελαιόλαδο
- 170 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 30 γρ. τσίλι ψιλοκομμένο
- 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 γρ. κύμινο σκόνη
- 2 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 10 ml χυμός λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τσίλι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά.
- Ρίχνουμε τον πουρέ, τον κόλιανδρο και το λεμόνι, και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Πλάθουμε, πανάρουμε και τηγανίζουμε.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ
- 500 γρ ντομάτα κονκασέ
- 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 20 γρ. σκόρδο
- 30 ml κρασί λευκό
- 100 γρ. ζωμός λαχανικών
- 450 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή χωρίς τη φλοίδα
- 1 φύλλο δάφνης
- 20 γρ. βασιλικός ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε το κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες πιπεριές, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον βασιλικό.
- Σερβίρουμε τις κροκέτες και συνοδεύουμε με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο bar restaurant Coyoacan στο Θησείο.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα