ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. τραχανάς ξινός
- 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού κομμένες σε μπουκιές
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε καρεδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 κόκκοι μπαχάρια
- 3 κ.σ. πελτές
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα πάπρικα
- 10 γρ. σύγκλινο Μάνης
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. βούτυρο
- Χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μούλτι τον τραχανά μέχρι να γίνει σκόνη.
- Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το κρέας, σκόρδο, μπαχάρια, πάπρικα, δάφνη, μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε 10-12 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με χυμό πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ίσα να σκεπάσει το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 90 λεπτά.
- Σε ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά με βούτυρο ρίχνουμε τον τραχανά και καβουρντίζουμε 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά σάλτσα από το κρέας, το σύγκλινο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει γυαλιστερός χυλός.
- Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με μοβ βασιλικό.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα