Σε μια επιβλητική σκηνή, φυλασσόμενη από ένοπλη αστυνομία, η transgender Laxmi Narayan Tripathi ευλογεί εκατοντάδες προσκυνητές που γονατίζουν για να αγγίξουν τα πόδια της.
Φέτος, για πρώτη φορά, οι transgender επετράπη να συμμετάσχουν στο ιερό λουτρό του Κουμπ Μελά στην Ινδία και η επικεφαλής του εκκλησιαστικού σώματος «Kinnar Akhara», η Tripathi, δέχεται τιμές θεότητας.
«Μετά από αιώνες αποκλεισμού, η κοινότητα πήρε τελικά αυτό που δικαιούνταν», δήλωσε η Tripati στο Reuters, καθισμένη σε ένα βάθρο δίπλα σε τσάντα Michael Kors και το iPhone της να χτυπά συνεχώς.
Το σώμα της είναι γεμάτο τατουάζ και φορά περίτεχνα κοσμήματα, ενώ δίπλα της είναι πολλές transgender του τάγματός της που έχουν ρόλο βοηθού και φρουρού.
Πολλοί στο φεστιβάλ επευφημούν την ηγέτιδα για την αποκατάσταση του «τρίτου φύλου» (hijras) της Ινδίας, γνωστό ως hijras. Κάποιοι αμφισβητούν τις προθέσεις της και θωρούν πως εκμεταλλεύεται το ρόλο της για αυτοπροβολή.
Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1871 ταξινόμησε τους hijras ως εγκληματίες ενώ γελοιοποίησαν και περιθωριοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Λίγα άλλαξαν μετά την ανεξαρτησία και οι hijras ήταν παρίες, που ζούσαν με επαιτεία και δέχονταν παρενοχλήσεις από την αστυνομία. Μόνο το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε επισήμως τους transgender ως ένα τρίτο φύλο.
Η Tripathi ήταν από τα πιο γνωστά άτομα έχοντας κάνει καριέρα σε ριάλιτι της τηλεόρασης, αλλά και με πλούσια ακτιβιστική δράση.
Σήμερα, παρά τη νομική τους αναγνώριση, πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις σε μια συντηρητική χώρα, αναγκάζονται σε σεξουαλική εργασία ή αναζητούν ελεημοσύνη σε γάμους και γεννήσεις, μια μακρόχρονη πρακτική μεταξύ των hijras.
Τα εγκλήματα μίσους εναντίον τους είναι κοινά και η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη.
Γεννημένη το 1979 στο Thane, ένα προάστιο της οικονομικής πρωτεύουσας Μουμπάι, η Tripathi λέει ότι είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία βιώνοντας κακοποίηση από έναν στενό συγγενή και bullying στο σχολείο.
Αναγνωρισμένη ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αλλαγών στην κοινότητα LGBT στην Ινδία, έγινε διάσημη σε ολόκληρη τη χώρα όταν εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Bigg Boss» το 2011.
Το 2015 ίδρυσε την δική της Akhara (θρησκευτικό τάγμα) και ξεκίνησε μια εκστρατεία για την εκπροσώπηση των hijras στο πρώτο Shahi Snan ή βασιλικό λουτρό του Κουμπ Μελά.
«Όλα άρχισαν να ανακτούν τη χαμένη θέση τους στο Ντάρμα. Η ζωή άλλαξε», δήλωσε αναφερόμενη στον κοσμικό νόμο του Ινδουισμού που υποτάσσει τη σωστή συμπεριφορά και την κοινωνική τάξη.
Στο φεστιβάλ, τα 13 Akhara (τα θρησκευτικά σώματα) εγκαταστάθηκαν στις όχθες του Γάγγη, αλλά στην αρχή υπήρξαν πολλές θρησκευτικές ομάδες που αμφισβήτησαν την αναγνώρισή των transgender ως 14ο σώμα και δεν ήθελαν την παρουσία τους εκεί.
Αλλά η επικεφαλής τους, με στενούς δεσμούς με τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα Juna Akhara, πέτυχες και οι δύο ομάδες να κάνουν μπάνιο μαζί.
Λίγο μετά την ανατολή της πρώτης μέρας, έπεσαν μαζί στα ύδατα μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί. Η κίνηση αυτή την νομιμοποίησε κατά κάποιον τρόπο και της έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.
Η Tripathi θα περάσει το υπόλοιπο φεστιβάλ δεχόμενη επισκέπτες, αλλά σε απομόνωση από τους ιερούς άνδρες που διαμένουν στα άλλα στρατόπεδα.
«Δεν είμαστε αδερφοί. Είμαστε ημίθεοι εμείς και όχι άγιοι. Έχουμε τους δικούς μας κανόνες», λέει.
σχόλια