Τα στρατεύματα της Βενεζουέλας έχουν μπλοκάρει μια γέφυρα στα δυτικά σύνορα της χώρας με την Κολομβία σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Την Τετάρτη το μεσημέρι, κοντέινερ τα οποία φυλάσσονται από στρατό εμφανίστηκαν τη διεθνή γέφυρα Tienditas, η οποία συνδέει τις δύο χώρες.
Η κίνηση αυτή έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ και απόψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι «εμποδίζει» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν διάφορες χώρες στην Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τον επίδοξο – αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.
«Ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά ο βενεζουελανός στρατός υπό τον Μαδούρο εμποδίζει τη βοήθεια που φτάνει με φορτηγά και πλοία», τόνισε με tweet του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Το καθεστώς Μαδούρο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ», τόνισε.
Χθες, στο Καράκας η Εθνοσυνέλευση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γκουαϊδό, ενέκρινε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων από την Κολομβία και τη Βραζιλία. «Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», απάντησε ο αμφισβητούμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο αντιπολιτευόμενος Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 40 χώρες, προσπαθεί να οργανώσει την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους Βενεζουελάνους, αψηφώντας τον Μαδούρο ο οποίος βλέπει σε αυτή το πρελούδιο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.
Ο Ερυθρός Σταυρός της Βενεζουέλας δήλωσε έτοιμος να διανείμει την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μόλις αυτή έχει εισέλθει στη Βενεζουέλα.
Ο Καναδάς δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκ. δολαρίων για τον λαό της Βενεζουέλας, η οποία προστίθεται στα 20 εκ. δολάρια που έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Χθες Τρίτη η ΕΕ αποδέσμευσε βοήθεια 5 εκ. ευρώ.
«Δεν θα εισέλθει κανείς εδώ στη Βενεζουέλα, ούτε ένας εισβολέας στρατιώτης», απάντησε ο Μαδούρο, τον οποίο στηρίζει η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Κούβα και το Ιράν.
Ο Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσινγκτον, με την οποία η Βενεζουέλα έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις, ότι χρησιμοποιεί τον Γκουαϊδό ως «μαριονέτα» για να τον εκδιώξει από την εξουσία και να υφαρπάξει τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας. Κατηγορεί και τους Ευρωπαίους ότι στηρίζουν τους Αμερικανούς «πραξικοπηματίες».
Μετά την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, από περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και δώδεκα λατινοαμερικανικές ο Γκουαϊδό σκοπεύει να ζητήσει την προστασία των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ πρόκειται να απαγορεύσουν από τις 28 Απριλίου σε τρίτες χώρες και ξένους θεσμούς να χρησιμοποιούν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.
Στο θεσμικό πεδίο η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε χθες νομοσχέδιο που ορίζει σε 12 μήνες τη μέγιστη διάρκεια μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Γκουαϊδό. Η περίοδος αυτή θα ξεκινήσει μόλις πάψει η «υφαρπαγή», όπως τη χαρακτηρίζει η Εθνοσυνέλευση, της εξουσίας από τον Μαδούρο.
Με πληροφορίες από Guardian/ AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ