Ανταρκτική: Παγόβουνο 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν ετοιμάζεται να αποκολληθεί

Ανταρκτική: Παγόβουνο 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν ετοιμάζεται να αποκολληθεί Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες είναι σε συναγερμό καθώς παρακολουθούν τη γέννηση ενός παγόβουνου τεραστίων διαστάσεων στην Ανταρκτική.

Το παγόβουνο εκτιμάται πως θα είναι το μεγαλύτερο που έχει αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Brunt από τότε που άρχισαν οι παρατηρήσεις το 1915 και οι ερευνητές παρακολουθούν το πώς μια τέτοια απώλεια, θα επηρεάσει την αστάθεια όλου του παγετώνα.

Η NASA δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής αυτή την εβδομάδα, καθώς παρακολουθεί προσεκτικά μια σειρά από ρωγμές που θα προκαλέσουν όπως όλα δείχνουν τη διάσπαση ενός παγόβουνου με μέγεθος 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν.

Οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν στις 23 Ιανουαρίου αποκαλύπτουν ένα ρήγμα που μεγαλώνει από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου 2016.

Το βραχυπρόθεσμο μέλλον της παγοκρηπίδας εξαρτάται από το πού και πότε οι υφιστάμενες ρωγμές θα συναντηθούν, εκτιμάται από τους επιστήμονες.

Ενώ παραμένει ασαφές πώς πρόκειται να εκδηλωθούν τα γεγονότα, οι ρωγμές που αναπτύσσονται με εντυπωσιακό ρυθμό και έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Στην παγοκρηπίδα βρίσκεται η ομάδα των ερευνητών στο σταθμό Halley της Βρετανικής Ανταρκτικής και τα τελευταία χρόνια το εργαστήριο έχει αλλάξει αρκετές φορές τοποθεσία για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των ρωγμών.

Οι ρωγμές δεν είναι νέες και είναι στο μικροσκόπιο της παρατήρησης εδώ και καιρό, αλλά το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός εξέλιξής τους και το πώς κινούνται ανοίγοντας σχισμές στον πάγο είναι δεδομένα που έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Η  μεγαλύτερη ρωγμή ήταν σταθερή για περίπου 35 χρόνια, αλλά πρόσφατα άρχισε να εκτείνεται προς τα βόρεια μεγαλώνοντας περίπου τέσσερα χλμ. ανά χρόνο. 

Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που οι δύο μεγαλύτερες ρωγμές συναντηθούν είναι να δημιουργηθεί ένα παγόβουνο - τέρας, έκτασης 1700 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Ανταρκτικής, αυτό δεν θα είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει γεννηθεί. Αλλά θα είναι το μεγαλύτερο από την συγκεκριμένη παγοκρηπίδα και αυτό προκαλεί ανησυχία για τη σταθερότητα του υπόλοιπου παγετώνα και το ρυθμό κατάρρευσής της που ίσως επηρεάσει.

Η ανάπτυξη ρωγμών στον πάγο είναι εμφανής στις ακόλουθες δύο εικόνες. Είναι και οι δύο δορυφορικές εικόνες της ίδιας περιοχής με διαφορά 33 χρόνια. Η πρώτη εικόνα είναι από τον Ιανουάριο του 1986. Η δεύτερη είναι από τον Ιανουάριο του 2019.

Ανταρκτική: Παγόβουνο 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν ετοιμάζεται να αποκολληθεί Facebook Twitter
Ανταρκτική: Παγόβουνο 30 φορές μεγαλύτερο από το Μανχάταν ετοιμάζεται να αποκολληθεί Facebook Twitter
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Περιβάλλον / «Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Οι επιστήμονες έψαξαν βαθιά κάτω από τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» και τα ευρήματά τους ισοδυναμούν με πιθανή καταστροφή για τον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Ένας σκίουρος σταμάτησε τρένο για το Γκάτγουικ διότι «αρνήθηκε» να αποβιβαστεί

Διεθνή / Ένας σκίουρος σταμάτησε τρένο για το Γκάτγουικ διότι «αρνήθηκε» να αποβιβαστεί

Ζεύγος σκίουρων επιβιβάστηκε χωρίς εισιτήρια παραβιάζοντας τον κανονισμό των σιδηροδρόμων και ο ένας εξ αυτών αρνήθηκε να αποβιβαστεί, ανέφερε η σουρεαλιστική ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας
LIFO NEWSROOM