Εθνική καμπάνια για να διασωθεί ο πλάτανος- Έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα

Εθνική καμπάνια για να διασωθεί ο πλάτανος- Έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
1

Εθνική καμπάνια για τη διάσωση του πλατάνου κήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς από το 2003 έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στη χώρα λόγω ασθένειας που δεν αντιμετωπίστηκε συντονισμένα. 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς κήρυξε από το Μεσολόγγι την έναρξη εθνικής καμπάνιας για τη σωτηρία των πλατάνων, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη νόσο που αποδεκατίζει το είδος, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, ο υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας, καθώς και τις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, τη χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών.

Ειδικοί επιστήμονες με τις εισηγήσεις τους ανέδειξαν το πρόβλημα και στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικότερα στην περιοχή της Τριχωνίδας, όπου χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και στη Ναύπακτο, όπου μάλλον το παθογόνο εκριζώθηκε με επιτυχία χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, που έγινε την Παρασκευή, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Μπαλαμπάνης, σημείωσε ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στη χώρα, «είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης».

Από το 2003, που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά, οι ενέργειες φαίνεται να είναι αποσπασματικές και να επαφίενται στην καλή θέληση κάποιων, αφού μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα με μολυσμένα εργαλεία και μηχανήματα από τον άνθρωπο, είπε.

Ο κ. Δημαράς δήλωσε: «Οι Έλληνες είμαστε πολιτισμικά συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πλάτανο. Έχουμε όμως συνείδηση της οικονομικής καταστροφής που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και τις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά τους; Μάθαμε ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τους εργολάβους το πρόβλημα της εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας; Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Ελλάδα / Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Τι γνωρίζουμε για το θύμα έκρηξης - Κατασχέθηκαν περούκες και μάσκες από την Αντιτρομοκρατική - Τι αναζητά η Αντιτρομοκρατική για την παρά από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Το βακτήριο «λεγιονέλλα» εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ελλάδα / Το βακτήριο λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ο σύλλογος προειδοποιεί τους φοιτητές να αποφύγουν τη χρήση ζεστού νερού μέχρι νεωτέρας - Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του ντους και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
είναι μια τραγωδία για αυτά τα τόσο όμορφα δέντρα που τόσες φορές έχω απολαύσει την σκιά τους, τον ήχο τους και την ύπαρξή τους..κρίμα που η απολύμανση δεν γίνεται σε πρώτη φάση και δεν ελέγχεται σε δεύτερη