Η πλατεία Μοναστηρακίου όταν δεν ήταν πλατεία

Η πλατεία Μοναστηρακίου όταν δεν ήταν πλατεία Facebook Twitter
Φωτο: William James Stillman (1828-1901). Πρωτότυπος τίτλος: View of the Acropolis from the north, with the Turkish town at the foot of the hill
0

Η πλατεία Μοναστηρακίου όταν δεν ήταν πλατεία και στη θέση της υπήρχε όντως το "Μοναστηράκι" δηλ. η Ι. Μονή Παντάνασσας, που τη βλέπουμε εδώ περιτειχισμένη. Η σημερινή εκκλησία ήταν τότε το καθολικό της μονής και το σχετικώς ογκώδες κωδωνοστάσιο δεν είχε προστεθεί ακόμα. Καλά που υπάρχει και το τζαμί του Τζισταράκη, ως σταθερό τοπόσημο.


Πίσω και λίγο δεξιά από το τζαμί οι παλιές στρατιωτικές φυλακές, γνωστές ως παλιά στρατώνα με τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Το κτίριο ξεκίνησε τη ζωή του γύρω στα 1780 ως σεράι του Οθωμανού διοικητή της Αθήνας από το 1775 έως το 1795 Χατζή Αλή ή Χασεκή. Επί Όθωνος χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας για τους βαυαρούς στρατιώτες και στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή.


Αριστερά ο πύργος του ωρολογίου του Έλγιν, δωρεά στην πόλη το 1814 του Λόρδου Έλγιν. Ο πύργος ήταν στην Παλιά Αγορά, κοντά στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και είχε από ένα ρολόι σε κάθε πλευρά. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης τα ρολόγια έπαθαν ζημιές και σταμάτησαν να λειτουργούν ενώ μετά την απελευθέρωση εκλάπησαν. Ο πατέρας του Όθωνα, βασιλιάς Λουδοβίκος της Βαυαρίας επισκεύασε τον πύργο και δώρησε ένα νέο ρολόι. Τελικά ο πύργος καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά της Παλιάς Αγοράς το 1884 και τα ερείπιά του κατεδαφίστηκαν πλήρως για να γίνουν ανασκαφές στο χώρο.


Στους πρόποδες της Ακρόπολης διακρίνεται η οικία Κλεάνθη-Schaubert, η πρώτη στέγη (μέχρι το 1841) του Πανεπιστημίου της Αθήνας.


Στο βάθος η Ακρόπολη με το Φράγκικο Πύργο στα Προπύλαια (κατεδαφίστηκε το 1874). Δεξιά, το Μνημείο του Φιλοπάππου.


Η λήψη έχει γίνει από όροφο κτιρίου στη γωνία Ερμού και Αθηνάς.

Η πλατεία Μοναστηρακίου όταν δεν ήταν πλατεία Facebook Twitter
Σε πρώτο πλάνο παλαιοπωλεία... Φαίνεται μάλιστα και επιγραφή "Παλαιοπωλείον Αριθμ. 11". Ίσως οι άδειες δίνονταν με αρίθμηση.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη σίγουρα μετά το 1895, που εγκαινιάστηκε ο σταθμός και πριν το 1910, που χτίστηκε το καμπαναριό της Παντάνασσας, που ξέρουμε σήμερα γιατί στο άκρο αριστερά βλέπουμε τον ναό με το παλαιότερο καμπαναριό επάνω από την είσοδό του. Τα υπόλοιπα κτίσματα της Μονής, απ' όπου πήρε το όνομά της και η πλατεία, έχουν κατεδαφιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1880.

Σταυρ. Μπαλ.

 

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Αθήνα / Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το παζάρι συνεχίζει την παράδοσή του για 28η χρονιά, προωθώντας την πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM