Μία σειρά μέτρων για την είσπραξη παλαιών οφειλών συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Στο στόχαστρο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού μπαίνουν περίπου 890.000 οφειλέτες. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να εισπράξει ακόμη και οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πλέον κλείσει, διεκδικώντας τα χρήματα και από τους ιδιοκτήτες κλειστών εξοχικών που δεν ηλεκτροδοτούνται πια.
Επίσης, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και όσοι καταναλωτές μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας (περίπου 200.000). Οι παραπάνω κατηγορίες, μαζί με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον με νέο ΑΦΜ, εκτιμάται ότι χρωστούν περίπου 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ ενώ συνολικά οι απλήρωτοι λογαριασμοί (μαζί με την υψηλή τάση και τους διακανονισμούς) ανέρχονται σταθερά στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εξώδικα σε όλους
Ο κ. Παναγιωτάκης διεμήνυσε ότι για τα χρέη 1,05 δισεκατομμυρίων η ΔΕΗ θα αναθέσει σε περίπου 40 εργαζομένους να ετοιμάσουν τους φακέλους ανά περιοχή. Στη συνέχεια, οι εν λόγω υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία που θα διεκδικήσουν τα χρήματα. «Σε όλους θα σταλούν εξώδικα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Η είσπραξη μέρους των οφειλόμενων ποσών αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, σε ένα καλύτερο τίμημα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι ανάδοχοι θα επιλεγούν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Η ΔΕΗ ελπίζει να έχει συγκεντρώσει περίπου 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ενώ, μέσω θυγατρικών εταιρειών, θα εκχωρήσει σε επενδυτές οφειλές άνω των 90 και άνω των 60 ημερών.
Ευθύνες και στον ΔΕΔΔΗΕ
Για τα αίτια των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο κ. Παναγιωτάκης επέρριψε ευθύνες τόσο στην εταιρεία όσο και στον ΔΕΔΔΗΕ, που, όπως είπε, τηρεί διαφορετική στάση απέναντι στη ΔΕΗ σε σχέση με άλλους προμηθευτές. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Η ΔΕΗΔΕΗ +8,43% στέλνει 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως και από αυτές εκτελούνται μόλις το 20%». Κλείνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά πως η ρευστότητα 300 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι αναγκαία για τη ΔΕΗ, καθώς με την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων θα καλυφθούν οι ανάγκες έως το τέλος του έτους.
σχόλια