Tα σχέδια Νετανιάχου για τη Δυτική Όχθη προκαλούν ανησυχία σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης

Tα σχέδια Νετανιάχου για τη Δυτική Όχθη προκαλούν ανησυχία σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Η ανακοίνωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα προσαρτήσει μεγάλη έκταση της Δυτικής Όχθης, όπου βρίσκονταιi οικισμοί εποίκων, προκάλεσε την ανησυχία πέντε ευρωπαϊκών χωρών, που μιλούν για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω Twitter το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία, αναφέρουν ότι «Κάτι τέτοιο, αν υλοποιηθεί, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να ζητούν απ' όλες τις πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967, και να καταστήσουν δυσκολότερη την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ασφάλεια και καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τονίζει ότι ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και θα έπληττε κάθε προοπτική για την ειρήνευση στην περιφέρεια.

Επίσης μέσω εκπροσώπου της Ε.Ε. δήλωσε ότι «δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή των συνόρων που ίσχυαν πριν από το 1967, σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ περιλαμβανομένου, άλλη από εκείνη που θα συμφωνηθεί από τα μέρη».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα αποκαταστήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τον ρόλο της ως τολμηρού ηγέτη της ΕΕ;

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Θα γίνει ο Μερτς ο νέος ηγέτης της Ευρώπης;

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αντιμετωπίζει την ανατροπή των μεταπολεμικών βεβαιοτήτων από τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές εκλογές: Ξεκάθαρη νίκη για το CDU αλλά δεν φτάνει τα αποτελέσματα της εποχής Μέρκελ

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Ξεκάθαρη νίκη για το CDU αλλά δεν φτάνει τα αποτελέσματα της εποχής Μέρκελ

Tο εκλογικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών είναι πολύ χαμηλότερο από τις επιδόσεις του κόμματος υπό την ηγεσία της πρώην επί μακρόν ηγέτιδας και καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
LIFO NEWSROOM