Walk For Freedom: Πορείες κατά του τράφικινγκ σε δώδεκα πόλεις της Ελλάδας

Walk For Freedom: Πορείες κατά του τράφικινγκ σε δώδεκα πόλεις της Ελλάδας Facebook Twitter
EPA
0

Ταυτόχρονα σε δώδεκα ελληνικές πόλεις θα πραγματοποιηθούν οι πορείες κατά του τράφικινγκ «Walk For Freedom».

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία κατά της εμπορίας ανθρώπων πρόκειται να πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχή χρονιά, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με στόχο να στείλει ένα μήνυμα ενάντια στο τράφικινγκ. Η πορεία πραγματοποιείται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και εκτός από την Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες 50 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από τις οργανώσεις Α21 και «Fashion Revolution Greece», με την υποστήριξη του Γραφείου του εθνικού εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Αθήνα η πορεία θα ξεκινήσει στις 5.00 μ.μ. από την πλατεία Μοναστηρακίου και αφού περάσει από την Ερμού και τη Βουλή των Ελλήνων θα καταλήξει στην Πλατεία Συντάγματος. «Πρόκειται για μια δράση ευαισθητοποίησης του κόσμου προκειμένου να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η εμπορία ανθρώπων υπάρχει γύρω μας και να του δώσουμε τα εργαλεία για να αντιδράσει. Θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια αυτό το έγκλημα που είναι αόρατο», παρατήρησε σε σχετική συνέντευξη τύπου η Λητώ Καραγκούνη από την οργάνωση Α21.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Estimates of Modern Slavery, σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους πάνω από ένα εκατομμύριο βρίσκονται στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Global Slavery Index, ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται σύγχρονη δουλεία υπολογίζεται σε 89.000.

Όπως εξήγησε ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι το λεγόμενο «low level exploitation», δηλαδή η εκμετάλλευση σε χαμηλό επίπεδο, ακόμα και μέσα στην οικογένεια, όπου συχνά ο εκμεταλλευτής αποκτά τη συναίνεση του θύματος. Επίσης, ο κ. Μοσκώφ υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που παίζει ο ιδιωτικός τομέας, που θα πρέπει να εφαρμόζει τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) στην εφοδιαστική του αλυσίδα, δηλαδή έλεγχο για να εντοπίζει φαινόμενα τράφικινγκ.

Η κ. Καραγκούνη πρόσθεσε ότι έχουν εκλεπτυνθεί οι μέθοδοι με τις οποίες οι εκμεταλλευτές προσεγγίζουν τα θύματα, με το πρόσχημα της μόδας ή της συνοδείας και μέσω των σόσιαλ μίντια, και αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία πέντε χρόνια έρχονται στο φως όλο και περισσότερα περιστατικά Ελληνίδων θυμάτων εμπορίας.

Σημειώνεται ότι η καμπάνια κατά της εμπορίας ανθρώπων θα κορυφωθεί στις 24-26 Απριλίου 2020 με το φεστιβάλ «Raise your voice» στην Τεχνόπολη, στο οποίο θα ενώσουν τις φωνές τους 52 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Κάνε τη Σύνδεση: εμπορία ανθρώπων». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά και πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός με θέμα το human trafficking. Τα έργα που θα κατατεθούν θα παρουσιαστούν στην Τεχνόπολη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Ελλάδα / Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα - Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε εμπόρευμα»

Η Ένωση απαντά σε «δημοσιεύματα που επιχειρούν να συνδέσουν το γεγονός αυτό, με την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης εισαγγελικής λειτουργού»
LIFO NEWSROOM