Το «Δώρο» της Τέτης Νικολοπούλου μεταμορφώνεται για καλό σκοπό

Ένα χορευτικό ντουέτο στους ήχους ενός μαγνητικού τομογράφου στο Μέγαρο.

The LiFO team, 18.10.2019 | 17:06

Η Τέτη Νικολοπούλου και η Μαρία Φουντούλη δημιουργούν ένα νέο ντουέτο, πρώτη ύλη του οποίου αποτελεί η παράσταση με τίτλο «Δώρο» (Άνοιξη '19- ΧώροςΤέχνης 14η Μέρα) στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο 21ου Ευρωπαϊκού Γυναικολογικού - Ογκολογικού Συνεδρίου.


Με έμφαση στη σωματοποίηση, η συγκεκριμένη παράσταση προτείνει την κίνηση, την επαφή και την επικοινωνία μέσω του σώματος ως στάση ζωής. Η ομάδα ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Μαρίας Παπαγεωργίου, υπεύθυνη της ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, να χορέψει στους ήχους του μαγνητικού τομογράφου.


«Ο χορός της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού» ή «O χορός της Μαρίας» είναι ένα ντουέτο για όλες τις γυναίκες αλλά και τους ανθρώπους που περνούν σοβαρές δοκιμασίες και επιλέγουν να επιστρέψουν στην «πηγή», στη σύνδεση σώματος-νου, στην υποστήριξη, στην ομάδα, στον χορό.


H Τέτη Νικολοπούλου (1966), είναι χορεύτρια, δασκάλα χορού και Φυσικής Αγωγής, χορογράφος και ερευνήτρια (Μaster Φ.Α και Υποψήφια Διδάκτωρ πάνω στις πρακτικές Somatics).

 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού στην Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Ελλάδα, ενώ από το 2000 παρακολουθεί και ερευνά τις πρακτικές somatics με έμφαση στο contact improvisation. Ανάμεσα στους δασκάλους της ο David Zabrano, η Gwen Welliver, η Maxine Heppner, ο Frey Faust, η Nitta Little, ο Daniel Lepkoff, ο Benno Voorham, η Αnn Cooper Albright, η Χριστίνα Κλεισιούνη και ο Τίμος Ζέχας. Έχει χορογραφήσει πάνω από 20 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, πλατφόρμες χορού, site specific performances και εκθέσεις.

 

Το «Δώρο» της Τέτης Νικολοπούλου μεταμορφώνεται για καλό σκοπό

 

Έχει χορογραφήσει παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις, για το σινεμά, για μουσικούς και για το θέατρο. Έχει γράψει οδηγούς για την εκπαίδευση του χορού, ενώ διδάσκει δημιουργικό χορό σε παιδιά και ενήλικες και ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Διδάσκει σύγχρονο χορό και contact improvisation σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές χορού και δίνει ομιλίες σε συνέδρια. Το 2019 δίδαξε contact improvisation στο 20ο διεθνές φεστιβάλ της πρακτικής στο Freiburg της Γερμανίας.


Η Μαρία Φουντούλη (1985) Είναι αριστούχος απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2007) και του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2012). Έχει συνεργαστεί, ως χορεύτρια και ως χορογράφος με σημαντικές ομάδες χορού και θεάτρου στην Ελλάδα. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές σχολές, ενώ έχει αναλάβει την εισήγηση του μαθήματος του Σύγχρονου Χορού στις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού το 2013 και 2018.

 

Ομάδα Ασθενών Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών
Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών δραστηριοποιείται στην ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη των καρκινοπαθών από το 2004. Η «Εριφύλη» είναι η ομάδα του που εστιάζει στις γυναίκες που έχουν νοσήσει ή νοσούν με γυναικολογικό καρκίνο και επίσης ασχολείται μέσω δράσεων για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση (www.anticancerath.gr. Τηλ.επικοινωνίας 2106468222)

 

Συντελεστές
Σύλληψη: Μαρία Παπαγεωργίου
Χορογραφία: Τέτη Νικολοπούλου
Χορός: Μαρία Φουντούλη, Τέτη Νικολοπούλου
Μουσική: Χρύσα Παπαδοπούλου-Μερέντεζ, Βαγγέλης Αλεξόπουλος
Βίντεο: Κώστας Βάγιας
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Φωτογραφίες: Αλέκος και Χρήστος Μπουρελιάς

 

Info
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Φουαγιέ
Ώρα: 19:00

Οδηγός Θεάτρου