Brexit: «Τελεσίγραφο» από Τζόνσον σε βουλευτές - Ή ψηφίζετε ή πάμε σε πρόωρες εκλογές

Brexit: «Τελεσίγραφο» από Τζόνσον σε βουλευτές - Ή ψηφίζετε ή πάμε σε πρόωρες εκλογές Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απείλησε σήμερα να αποσύρει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη νομοθεσία εφαρμογής της συμφωνίας για το Brexit και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εάν οι βουλευτές απορρίψουν το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του κειμένου, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη την επικύρωσή του έως τις 31 Οκτωβρίου.

Μόλις 9 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του διαζυγίου, ο συντηρητικός ηγέτης ασκεί πιέσεις στους Βρετανούς βουλευτές, καλώντας τους να εργάζονται «νυχθημερόν» για να υιοθετήσουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει στο Brexit να συμβεί και αποφασίσει να μεταθέσει τα πάντα για τον Ιανουάριο ή ακόμα και πιο αργά (...), το κείμενο θα αποσυρθεί και εμείς θα πρέπει να πάμε προς τις πρόωρες εκλογές» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, περισσότερους μήνες της ίδιας κατάστασης», προειδοποίησε ο Τζόνσον. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, που σύναψε η Βρετανία, εάν οι βουλευτές προσπαθήσουν να την αλλάξουν, τροποποιώντας τη νομοθεσία για την υιοθέτηση της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι: η συμφωνία στο τραπέζι είναι αυτή που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η απόφαση για αυτό το σώμα είναι εάν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία ή θα κάνουν κύκλους σε μια μάταιη προσπάθεια να φτιάξουν μια καινούργια» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν τη συμφωνία

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπίν δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ούτε και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.

"Η προσωπική μου άποψη είναι θα θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο απόψε", είπε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. "Η εισήγησή μου θα είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο", επέμεινε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, μια πηγή του κόμματος είπε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο εάν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί μια αναβολή στο Brexit και φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM