Η Ελλάδα έστειλε τελεσίγραφο στη Λιβύη για την πρόσφατη συμφωνία «αγνώστου περιεχομένου» με την Τουρκία.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης, για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο σταθμός ΣΚΑΪ. Χθες, στο ελληνικό υπουργείο είχε κληθεί και ο Τούρκος πρέσβης για τον ίδιο λόγο.
Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε προθεσμία έως την Πέμπτη να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως «ανεπιθύμητος στη χώρα».
Η Ελλάδα απέστειλε παράλληλα πρόσκληση στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου για να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ενόχλησή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη κατά τη συνάντηση του Tούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σάρατζ είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης με βάση στην ανατολική Λιβύη.
«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Δένδιας: Τελείως αδόκιμη η συζήτηση για τουρκική ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
Μετά την είδηση της συμφωνίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χαρακτηρίσει «τελείως αδόκιμη» κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης», εξήγησε ο κ. Δένδιας.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί.
Κυρώσεις και κοιτάσματα
Το πρακτορείο Reuters εκτιμά πως η συμφωνία πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφωνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.
σχόλια